Utilitzar la força transformadora de la poesia i les possibilitats que ofereix quant a creixement personal per a afavorir la inclusió i la vivència emocional de la lectura. Aquest és el propòsit de «Poemes a la figuera. El plaer inclusiu de la poesia», el projecte que va presentar Cristina Marqués Ferrer, professora de Llengua a l'IES Álvaro Falomir d'Almassora, en la dotzena edició del Premi d'Experiències de Foment de la Lectura, el qual va ser reconegut amb menció especial.

A l'IES Álvaro Falomir, conta Marqués, hi ha un alumnat divers, amb realitats socials i familiars complexes. Part de l'alumnat no disposa de recursos econòmics, tanmateix molts no compten amb el suport familiar i l'acompanyament necessari en l'etapa educativa que viuen. Davant d'aquesta situació, Cristina Marqués va plantejar un grapat d'activitats per a convertir la poesia, en paraules de l'autora, en «l'element motivador d'una educació emocional ferma i un motor d'inclusió a l'aula-centre».

Amb «Poemes a la figuera», la poesia esdevé descobriment, joc, diàleg, cooperació, comprensió, creació i diversió. Les classes de Llengua comencen quan la professora escriu un vers acompanyat del nom de l'autor o autora a la pissarra. L'alumnat el copia a la llibreta i té tres possibilitats: crear una visió plàstica del vers, afegir-ne un de propi o crear un poema a partir d'eixe vers.

Una altra de les activitats del projecte és «Dóna'm el meu poema. Canta'm la cançó». Cada setmana l'alumnat rep a l'aula un poema, cançó, poesia visual o videopoema, i amb aquell material el que ha de fer és crear. Fer allò que li suggerisca. Tan sols hi ha una exigència, a final de curs haurà de presentar el seu portfolis poètic, que compile tots els treballs que han fet al llarg de l'any escolar a partir dels poemes proposats.