El Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius (Cefire) d'àmbit artísticoexpressiu ha creat una unitat didàctica per posar en valor la figura de Matilde Salvador, una dona d'arts que s'inicia en la música i també va tindre temps per a dedicar-se a la pintura, la poesia i el teatre. També, fou una gran defensora del valencià. De fet, va crear la primera òpera escrita en esta llengua, dedicada a Castelló, una ciutat a la qual se sentia fortament arrelada.

Salvador (Castelló, 1918 - València, 2007) va ser professora del Conservatori Superior de València, on donava classes de Solfeig i Teoria de la Música. Tenia predilecció per la veu, instrument al qual dedicà la majoria de la seua producció musical.

De la professora, cal destacar la seua ampla producció de música coral i moltes obres acompanyades per piano i guitarra, però també va crear música per a piano, orquestra i cambra. Fins i tot, va musicar obres de Lope de Vega.

Perquè l'alumnat descobrisca este referent educatiu, Roberto García, Judit Gual i Susanna Marín han creat la unitat didàctica, disponible en el web del Cefire Artisticoexpressiu, i en la qual col·laboren Jesús Debón i Francesc Mezquita. En el web, els i les docents tenen a la seua disposició una unitat en format PDF, que compta amb informació i il·lustracions sobre la biografia de Salvador, a més de fitxes d'activitats.

Tanmateix, hi ha disponibles recursos audiovisuals. D'una banda, els centres poden disposar de les audicions de diferents obres de l'autora, com A la una, Nadala del desert o Sonatina, entre altres. D'altra, es poden consultar i descarregar les partitures.

Al web també es troben el documental Valentes d'À Punt i els podcasts d'un parell de programes d'À Punt Ràdio, en els quals es parlà sobre la figura de Matilde Salvador.

Cultura popular

Matilde Salvador s'inicià en la música gràcies a son pare, igual que la seua germana Josefina, i es casà amb Vicente Asencio, el seu professor. Es va envoltar de grans poetes de la cultura castellonenca, com Miquel Peris i Jesús Huguet. Nascuda al segle XX, una centúria marcada per la I Guerra Mundial, la caiguda de la Unió Soviètica i nombroses transformacions socials, Matilde Salvador passà d'ambients més elitistes a espais més democràtics on les classes mitjanes també tenien accés a la cultura.

Així, va compondre per a dolçaina (Tocates i danses, d'estil popular) i amb Miquel Peris va escriure El Betlem de la Pigà, que cada Nadal es representa al Teatre Principal de Castelló, amb la participació d'agrupacions veïnals, musicals i de danses de la ciutat.

Entre altres reconeixements, Salvador va rebre les medalles de les universitats de València i Jaume I de Castelló, que va rebre amb especial orgull.