L'Institut públic d'Educació Secundària (IES) El Cid de València, que enguany celebra el seu cinquentenari, va acomiadar el 2018 festejant els trenta anys de la seua revista Esclat, òrgan d'expressió d'este centre educatiu del barri de Tres Forques des de 1988. Amb motiu d'este aniversari s'ha digitalitzat la revista, permetent recuperar materials difícils de consultar, posant a disposició de la ciutadania els 41 números publicats fins ara.

Esclat va ser creada al novembre de 1988 a partir de l'impuls dels professors Miquel Escrivà, Josep Daniel Climent i Juan José Isach i un actiu grup de 16 estudiants que van conformar el primer consell de redacció. El primer número, que va aparèixer al desembre del mateix any, comptava amb 60 pàgines, entre les quals destacava una completa entrevista al cantautor Raimon. En els seus trenta anys de funcionament, Esclat ha documentat àmpliament l'activitat desenvolupada en el centre, ha donat veu als diferents col·lectius i actuat com a dinamitzadora de la cultura en l'institut i el seu entorn.

En les seues pàgines han col·laborat centenars d'alumnes i professors i s'han foguejat futurs periodistes, fotògrafs i professionals de les arts plàstiques. La revista apareix amb caràcter anual al final de cada curs. Segons el seu coordinador, Josep Daniel Climent, Esclat «ha donat veu als estudiants i el professorat durant estos 30 anys».