Mai havia donat una xarrada en un institut de Secundària. Més habituada a impartir conferències sobre feminisme i periodisme en la universitat, Karmele Marchante, rostre mediàtic de tantes televisions, acudia il·lusionada a l'IES Blasco Ibáñez de Cullera el divendres passat. Allí presentà el seu assaig Puta no se nace (Editorial Loquenoexiste), un treball de camp a Nigèria per compte i risc propi, amb un missatge contundent, crític, feminista: l'explotació sexual de xiquetes i dones no cap en el món.

La periodista Marchante impactà a l'alumnat de 2n de Batxillerat per la cruesa del seu testimoniatge, de primera mà, en camps de concentració de dones maltractades, violades i explotades sexualment. Una Karmele Marchante en connexió amb la feminista radical que sempre ha sigut, profundament progressista, republicana i independentista. Cofundadora en 1974 de la revista esquerrana Ajoblanco, la periodista catalana va arribar, va vèncer i va convèncer amb el seu discurs nítidament abolicionista: l'esclavitud sexual que suposa la prostitució ha de perseguir-se institucionalment, protegint a les prostituïdes, perseguint als puters.

Karmele Marchante, icona de la contracultura, va desgranar algunes de les seues experiències més terribles en el món de la tràfic. Assegura que en tots els casos investigats es dóna l'engany, la mentida, la falsedat, el xantatge i l'explotació com a mecanismes de control dels cossos de les xiquetes i dones prostituïdes. «No existeix la prostituta lliure», sentenciava davant quasi un centenar de joves. També va aprofitar la presència d'estos futurs universitaris per a explicar-los en què consisteix el seu feminisme radical, animant a les xiques a sumar-se activament al pròxim 8M i als xics a seguir-les en la seua protesta.

Marchante va criticar durament la pornografia, donat per assentat que els xics la consumeixen diàriament. I de pas va abordar succinta però contundentment temes com l'educació sexual, la violència de gènere, la por en la dona pel fet de ser-ho i la importància de gaudir del sexe usant mètodes anticonceptius. Karmele es va guanyar la confiança de les xiques especialment, les quals van compartir algunes confidències sense rubor algun, com, per exemple, si practicaven o no sexe segur. Els xics, també participatius, van plantejar algunes qüestions a la periodista. Albert, el primer a intervenir, va dir que tenia certs dubtes sobre legalitzar o no la prostitució. Segons el seu testimoniatge, la conferència de Marchante va buidar la seua incertesa optant per la defensa abolicionista.

En acabar l'acte, Karmele va signar exemplars del seu llibre i es va fotografiar amb els grups i professorat present en la conferència. La visita va generar certa expectació perquè l'imaginari col·lectiu l'associa a la premsa del cor, una època important de la seua vida.

Amb tot, la Marchante que acudia a l'institut de Cullera va ser la feminista crítica i revolucionària contra el patriarcat. Una lliçó d'actitud inconformista i d'activisme necessària davant un drama, el de la prostitució, silenciat en la societat i molt més en els centres educatius. Puta no es naix. I erradicar l'explotació sexual de criatures i dones suposa il·lustració, coneixement i coratge. Valors que va expandir entre la joventut i professorat en la fita històrica que suposa l'assistència de Karmele Marchante a un institut públic de Secundària. Des d'esta finestra envie la meua gratitud i admiració a Karmele, qui va acceptar la meua invitació en pro d'una lluita feminista i abolicionista que exerceix des de la seua joventut.