Un grup de 20 persones format per alumnat de Batxillerat i professorat, viatjarà demà a Moscou (Rússia) per a participar en la fira científica «Scentia Unescamus», que es celebra al centre Gymnasium 1517 de la capital russa. Allí, passaran cinc dies, hospedats amb famílies locals, i aprendran de ciència i tecnologia amb participants d'un bon grapat de països.

En concret, l'expedició valenciana la conformen tres grups d'estudiants i docents de l'IES Massamagrell, el Col·legi Sagrada Família del mateix municipi, i l'IES Clot del Moro, de Sagunt. Ells, són els guanyadors de la passada edició de la fira-concurs Experimenta en les categories de Física d'ESO; Tecnologia d'ESO; i Física de Batxillerat, respectivament.

Amb un treball sobre la corba cicloide, el grup de l'IES Massamagrell demostrarà les propietats d'esta corba i les diferències respecte a la circumferència, la paràbola i la línia recta. La seua professora de Física i Química, Mónica Pérez, explica que tant els docents com l'alumnat estan «molt il·lusionats» pel viatge. En el cas d'este IES, l'alegria és doble, ja que un grup del centre ja viatjà en 2018, el primer any de presència valenciana a «Scentia Unescamus».

L'alumna Aitana Simó conta que han hagut de reduir les dimensions del projecte, perquè era molt gran i no se'l podien emportar. «Hem estat quedant a les vesprades per a preparar-ho tot. Espere passar-m'ho bé i gaudir de l'experiència, perquè anar a Rússia no és com anar a Madrid o a França...», reconeix.

D'altra banda, el Col·legi Sagrada Família de Massamagrell presentarà «Nanotecnologia per a netejar oceans», un projecte per a conscienciar sobre els objectius de desenvolupament sostenible. Aprofitant el magnetisme i les propietats dels ferrofluids, la professora María Calero, apunta que l'alumnat demostra com es poden netejar vessaments de petroli als oceans. Verónica Gómez és una de les estudiants d'este centre que viatjarà a Moscou i explica que esperen aprendre «molt sobre ciència, obrir-se al món, i tindre la possibilitat d'estudiar fora de classe».

Per últim, l'IES Clot del Moro de Sagunt viatja amb un estudi que relaciona la llei de Lorenz i la força gravitacional, que també inclou una instal·lació elèctrica i plaques d'Arduino. En ell, apunta la professora Antonia Tortajada, s'observa com la força de Lorenz «apareix quan ferm circular corrent elèctric i hi ha imants pròxims». A més, també calculen el camp magnètic generat.

Javier Gil, alumne del Clot del Moro, detalla que en el seu experiment contraposen dues forces: «Si posem una vareta en un pla inclinat, el més normal és que caiguera per la gravetat, però la força de Lorenz (electromagnètica) la para». Com afegix el seu company Jaime Martínez, açò permet el funcionament de trens a velocitats molt altes.

Tortajada assegura que a l'hora d'abordar un projecte com este, l'alumnat és «qui primer ha de demostrar interés» i que els docents «estem per a ajudar-los a dirigir les seues idees i per a donar-los consells».

Únics espanyols a la fira

Els tres grups són els únics participants espanyols. L'oportunitat sorgí l'any passat gràcies a Alberto Aparici, coordinador de divulgació de l'IFIC (Institut de Física Corpuscular). «El centre de Moscou ve a València tots els instituts i ens proposaren participar en la seua fira. Per als xavals és espectacular, perquè coneixen una cultura molt diferent i parlen de coses que han fet ells i de les quals es senten orgullosos. A més, és un certamen de nivell i l'organització és molt amable amb nosaltres», detalla Aparici.

Per la seua banda, Chantal Ferrer, professora de Física Aplicada de la Universitat de València i coordinadora d'Experimenta, apunta que és «una bona experiència» i que el contacte i els intercanvis, que també es donaran en la pròxima edició de la fira de València amb diferents països, «sempre és molt positiu».

Tot este treball és du a terme amb la voluntat d'alimentar futures vocacions científiques, i ja dóna els seus fruits. Tortajada explica que a Sagunt, «l'exemple d'ells ha servit perquè alumnes més menuts troben, a través de les optatives de Ciència, el camí per a desenvolupar les seues capacitats científiques».

XIV edició d'Experimenta

El pròxim 7 d'abril el Museu de les Ciències de València acollirà la XIV edició de la Fira-Concurs Experimenta, convocada per la Facultat de Física de la Universitat de València. La cita, la protagonitzen estudiants d'ESo, Batxillerat i FP. L'any passat, participaren 333 estudiants acompanyats per 85 professors.