Entre 700 i 800 alumnes de 13 centres de la ciutat de València i l'Horta Nord i Sud han participat este matí en la IV Marxa d'Escoles per l'Horta, que en esta edició s'ha celebrat en Castellar-l'Oliveral.

L'objectiu de l'esdeveniment, organitzat per la Xarxa d'escoles per l'Horta -formada per professorat voluntari-, és apropar i descobrir als escolars i adolescents el camp que envolta València. "Hem vist que l'horta és desconeguda per a l'alumnat, sobretot el de la ciutat", explica Marc Ferri, professor i membre de la xarxa.

Enguany, en la marxa han participant estudiants de 10 a 16 anys, dels CEIP Castellar-Oliveral, Juan de Garay, Rei en Jaume, Forn d'Alcedo, Mare de Déu del Pilar (Bonrepòs i Mirambell); el Col·legi La Nostra Senyora del Rosari; i els IES Isabel de Villena, Rodrigo Botet, Escultor Francesc Badia, La Moreria, El Ravatxol, Orriols; a més dels de l'escola d'adults Vicent Ventura. En un ambient lúdic i festiu, han aprés tots els detalls d'esta àrea cultivada, en una jornada que ha començat a les 9,30 hores al carrer Leonor Perales i ha finalitzat a les 13 hores a l'IES Ravatxol.

A primera hora, s'han realitzat les rutes a peu, de 45 minuts de duració i amb diverses parades en, per exemple, l'hort de Bruno, com a exemple d'agricultura ecològica.

A les 11 hores, tots els participants han pogut esmorzar orxata, rosquilletes i coques a l'IES Ravatxol, on després han realitzat una gimcana per grups.

A més, per a l'ocasió també s'ha organitzat una fireta d'associacions, amb la col·laboració de l'EMT, la Dinamo, l'EPA Vicent Ventura, Justícia Alimentària, Agró, SEO Birdlife, Llavors d'ací, Banc de Terra, integrants de Fridays4Future, el moviment artístic Viridian, i l'Associació de Majors de Mislata.

Tanmateix, com a treball previ a classe, l'alumnat ha hagut d'«inventar» plantes, tenint en compte les problemàtiques i particularitats de l'horta, i les han plantat en un jardí simbòlic.

«Som llavors de l'horta»

El missatge d'esta edició -que abans s'ha celebrat a Bonrepós i Mirambell, Vinalesa, i Godella-, ha sigut «Som llavors de l'horta» i el balanç que fa l'organització és «molt satisfactori», ja que la cita ja està «consolidada». «Sempre agrada molt a l'alumnat; de fet, tenim escoles i instituts que repetixen», assegura Ferri.

Justícia Alimentària i Per l'Horta són dos de les organitzacions que han participat des de la primera edició de la marxa. En l'edició de hui també cal destacar la col·laboració de l'EMT, que ha posat autobusos per al trasllat de l'alumnat que ha assistit des dels centres més allunyats, i de l'Associació de Veïns de Castellar-l'Oliveral.

«Hem volgut que hi haguera un acostament a l'horta, amb un component educatiu, però també amb un caràcter festiu i alegre», resumix Ferri.