A la classe de 2n A del CEIP Doctor López Rosat la porta s'obri al crit d'alohomora! Esta aula és una estança més del Col·legi Hogwarts de Màgia i Fetilleria, on Harry Potter i la resta de personatges literaris viuen les seues aventures. Els xiquets i xiquetes han estat llegint a classe Harry Potter y la piedra filosofal, el primer dels llibres de la famosa saga que J. K. Rowling va crear ara fa 20 anys. Des dels problemes de Matemàtiques fins a la classe de Plàstica, tot s'ha vist impregnat de la màgia de Hogwarts durant els últims quatre mesos.

La tutora, Inma Moltó, explica que el que s'ha acabat convertint en un projecte va sorgir de forma casual, en una assemblea que feren a classe, en la qual els escolars afirmaren que les pel·lícules eren sempre millor que els llibres. Arran d'açò, la mestra es va comprometre a demostrar-los el contrari, i per això, una classe a la setmana, començà a llegir-los en veu alta esta ficció.

«El projecte anà fent-se sol. No estava proposat des del principi, va anar creixent», explica. «Primer, en Plàstica vam fer un taller de varetes, després una llibreta on apuntem els encantaments, vam crear el barret seleccionador, vam pintar el retrat de la Senyora Grossa...». A poc a poc, tot anà adaptant-se a esta classe, fins que un dia totes i totes reberen la carta de l'escola de màgia i un bitllet per agafar l'Express a l'andana 9 i 3/4, com marca la història.

Després d'això i de l'expectació generada, les famílies van ajudar la mestra a transformar l'aula. «Sense la col·laboració dels pares haguera sigut impossible; va ser brutal. Ens vam passar els Nadals fent manualitats i veient com podíem decorar la classe. Un dia vam preparar un berenar per a simular el gran sopar d'inici de curs. Els xiquets i xiquetes entraven a classe i eixien, perquè pensaven que no era la seua aula», recorda Moltó, dins d'una classe completament decorada i en què no falta cap detall.

Sobre els resultats, la tutora assegura que els objectius de foment lector «estan més que complits». «D'estos tres mesos em quede amb les lectures. El cap de setmana els donava algunes pàgines perquè llegiren. Sabien que a classe continuaríem la lectura en eixe punt, i llegien a casa, i sense dibuixos!», explica. A més, destaca que van vore la pel·lícula tots junts, a classe: «Em van dir que la pel·lícula era massa 'ràpida', que es deixaven coses dels llibres, que llegint es podien imaginar més i era molt emocionant quedar-se a mitges...». «Hem gaudit moltíssim i els xiquets i xiquetes més moguts són els que més s'han involucrat», assegura la mestra, que detalla que la classe s'ha dividit en les quatre escoles de Hogwarts (Gryffindor, Slytherin, Hufflepuff i Ravenclaw), i així han estat treballant en grups. Fins i tot, l'horari també es va adaptar i, per exemple, a 'classe de pocions' treballaren la part experimental de les Ciències Socials i Naturals, però també s'adaptaren activitats de Matemàtiques, estudiaren els gèneres literaris, aprengueren què és una recepta, feren activitats en anglés i en valencià, empraren el diccionari, adaptaren el quidditch a les classes d'Educació Física... «Ha afectat un poc a tot», confessa la docent.

«Ha sigut un repte que han superat de sobra. Els alumnes em preguntaven quan tocava harrypottear, i em demanaven llegir si veníem prompte d'alguna excursió. Alguns xiquets dibuixaven o s'apuntaven coses mentre jo llegia, a vegades estàvem amb els coixins... era un espai relaxat en què hem descobert un món paral·lel», detalla, al mateix temps que destaca que els menuts també han «aprés a mantindre l'atenció».

A més, tenen un munt de tendres anècdotes. Els xiquets i xiquetes asseguren haver vist com de les varetes que van fer han arribat a eixir espurnes i també estan contents de ser «famosos» i formar part de la classe més visitada de l'escola.

El projecte finalitzà ahir, Dia del llibre, quan l'alumnat, la tutora i les famílies visitaren l'exposició de Harry Potter, instal·lada a la Ciutat de les Ciències de València. En tornar de vacances, serà moment de redecorar la classe per la primavera.