La Facultat de Física de la Universitat de València ja ha convocat la XV edició de la Fira-Concurs «Experimenta» de demostracions i experiments de Física i Tecnologia, dirigida a alumnat d'ESO, Batxillerat, Formació Professional i Cicles Formatius de Grau Mitjà. Els centres educatius que estiguen interessats a participar, poden realitzar la inscripció fins al 2 de febrer a través del web de la Universitat de València.

Enguany la cita celebra el seu quinzé aniversari amb la declaració, a més, de projecte d'interés social beneficiari de mecenatge, un reconeixement de la Generalitat a esta proposta que pretén divulgar la cultura científica de la ciutadania, visibilitzar la dona i la xiqueta en la ciència i millorar la formació en ciència i tecnologia de l'alumnat, donant suport a les vocacions científiques i oferint activitats lúdiques al públic infantil. Per tant, en «Experimenta», es vol convertir a l'alumnat en protagonista actiu i creatiu però també en divulgador de la ciència.

Així, amb l'ajuda d'una tutora o tutor, individualment o en grups d'un màxim de quatre persones, les i els participants han de preparar un projecte experimental d'àmbit STEM, mostrar-lo i explicar-lo al públic en la fira. Les propostes, que s'exposaran en un acte obert al públic el 5 d'abril en el Museu de les Ciències Príncep Felip de València, posaran de manifest algun principi físic o la seua aplicació pràctica, i especialment la interrelació entre ells.

Encara que hi ha dues categories de concurs (demostracions i experiments de física o projectes d'aplicacions tecnològiques), l'objectiu en els dos casos és treballar a través de projectes la relació entre ciència i tecnologia amb una important component experimental. Entre tots els projectes que es presenten, es concediran cinc premis: quatre valorats en 300 € i el restant, al projecte més votat pel públic, amb 200 €.