Vivim en una època en la qual els reptes del món audiovisual freguen les cotes més altes, i quan pensem que arribem al límit i que no podem anar més enllà, sempre passa alguna cosa que demostra que eixe límit és infinit. O, si no, que li ho diguen als més de 250 estudiants dels diferents cicles formatius de la branca d'Imatge i So de l'IES Veles e Vents del Grau de Gandia que, amb motiu de la I Setmana Intercicles, han deixat de costat les seues classes i els horaris, amb l'autorització del professorat, per a realitzar curtmetratges, concerts, videoclips, sessions de Discjòquei (DJ), exposicions de retrats i tasques pròpies d'una redacció multimedia. Així, set han sigut les activitats realitzades pels estudiants entre el 9 i el 12 de desembre que, al seu torn, els han permès crear grups interdisciplinaris i entre nivells, i treballar l'aprenentatge cooperatiu amb persones de diferents edats.

La primera d'elles ha consistit en el muntatge d'un concert en directe per al grup musical de Gandia «Como las ratas», que es va realitzar el divendres a la vesprada en el pàrquing de l'institut. En esta tasca s'han vist involucrats els alumnes de So, Il·luminació i de Vídeo-Discjòquei (VDJ) i So. Una d'elles, Aida Roca, explica que ha estat al capdavant de la taula tècnica de so: «per a mi ha sigut una experiència molt bonica perquè aprens molt de la gent amb la qual treballes». El projecte, diu Roca, «ens ha permés explicar les coses que sabem als companys que estan en primer i al final aprenem els uns dels altres». Lligada a esta activitat es trobava una altra: gravar un videoclip per a l'agrupació musical de la qual, a més, un dels seus integrants estudia el cicle formatiu de So per a Espectacles.

El cinema també ha tingut cabuda en la I Setmana Intercicles. I és que els alumnes d'Il·luminació, So, Vídeo-Discjòquei i Animacions en 3D, han realitzat fins a tres curtmetratges en les instal·lacions del centre educatiu valencià triant com a tema principal el terror. Segons explica el coordinador de la I Setmana Intercicles, Ferran Santos, esta activitat ha sigut la que més persones ha involucrat. «Els estudiants han fet grups de 18 persones i han funcionat com a xicotetes productores on cadascun ha tingut la seua funció. Ells mateixos han sigut els encarregats de dirigir i organitzar tot el funcionament dels enregistraments, des de la producció fins al guió tècnic, nosaltres només els hem donat una explicació tècnica i teòrica», apunta.

El plató de fotografia del Veles e Vents ha sigut l'escenari d'una altra de les activitats realitzades, ja que per eixa mateixa instal·lació han desfilat els protagonistes de l'exposició fotogràfica que ja es pot veure a l'entrada de l'institut. Així, els alumnes d'Il·luminació i VDJ s'han encarregat d'immortalitzar al professorat i, fins i tot, als seus propis companys.

Un dels alumnes involucrats en esta actuació ha sigut Pablo Montilla, que cursa primer de Grau Mitjà de Vídeo-Discjòquei i So, qui explica que al principi estava en la part d'impressió però que després va passar a producció, en la qual s'encarregava d'organitzar als fotògrafs i facilitar-los un horari, «ha sigut una experiència magnífica, m'ha agradat molt i he aprés molt».

A més, l'estudiant manifesta que gràcies a haver ocupat este lloc, ha pogut treballar colze a colze amb alumnat de segon «i m'han ensenyat moltes coses que he aprés en la primera avaluació, he pogut desenvolupar eixes habilitats». «Abans volia dedicar-me al món de la fotografia però ara deixe la porta entreoberta al món de l'animació en 3D», puntualitza.

Carolina Avellaneda cursa el segon any del Cicle Formatiu de Grau Superior en Il·luminació, Captació i Tractament de la Imatge i ha pogut compartir experiències amb Pablo, però des d'un altre enfocament ja que ella s'ha encarregat del processament de les imatges: «d'una banda he dissenyat els cartells de l'exposició i per una altra he realitzat l'acabat de les fotografies, és a dir, la part més artesanal del treball com per exemple guillotinar la foto i posar-la en el marc», explica.

Per a ella l'experiència ha sigut un poc estressant, però en el bon sentit de la paraula, «perquè notes que estàs com en una espècie de roda de treball molt gran i que molta gent depén del teu treball per a poder seguir avançant».

Un museu virtual

Igual que amb el videoclip i el concert en directe, l'exposició fotogràfica portava la realització d'una tasca associada: utilitzar la realitat augmentada per a fer un museu virtual amb les imatges. Una de les docents que s'ha encarregat de supervisar l'activitat ha sigut Andrea Berenguer, qui explica que els alumnes d'Animació, al costat dels d'Il·luminació, han desenvolupat una aplicació amb realitat augmentada per als telèfons mòbils: «la descarreguem en el nostre mòbil i acostant-lo a la foto que vulguem, obtindrem contingut multimèdia com, per exemple, una llegenda amb informació sobre la fotografia o un vídeo de com es va prendre la instantània», diu. Berenguer també ha estat pendent d'una altra de les activitats realitzades, la comunicació, una tasca duta a terme pels estudiants d'Animació en la qual han creat un web on han anat publicant notícies de les activitats que s'han dut a terme al llarg de tota la setmana. A més, «esta web serà accessible per a totes i tots i les persones que ho desitgen podran descarregar-se el museu virtual de l'exposició de fotos», assenyala.

La cirereta la van posar l'estudiantat de primer i segon del cicle de VDJ el divendres al matí en una exhibició de DJ en la qual huit alumnes d'este cicle formatiu van punxar la millor música en sessions de 15 minuts. De manera simultània, es van visionar unes projeccions visuals fetes pels alumnes.

Malgrat que la d'enguany ha sigut una edició experimental, el cap del departament d'Imatge i So de l'IES Veles e Vents, Natzari Lorente, assegura que ho repetiran el pròxim curs. Enguany, diu, han tingut l'oportunitat de posar en marxa esta fabulosa idea que els ha permés desenvolupar dos objectius: «d'una banda, motivar als alumnes perquè executar una activitat d'estes característiques permet donar-los un al·licient i, d'altra banda, que coneguen a altres professors diferents als quals els impartixen classe de manera habitual», apunta.

Experiència prèvia

Lorente destaca que la idea sorgix d'una experiència prèvia i similar, ja que des de fa anys duen a terme la Gala de l'Audiovisual. «El que hem fet ha sigut, en certa manera, prendre com a referència la manera en què ens organitzem per a dur a terme eixa cita i adaptar-la a esta activitat però d'una manera més intensa i concentrada», manifesta. «Els estudiants estan acostumats a fer les pràctiques que els posen en cada assignatura i amb això han pogut desenvolupar una pràctica més gran», afegix.

A més, el cap de departament ressalta que esta primera edició de la Setmana Intercicles també ha servit «perquè els alumnes que estudien diferents cicles formatius, però d'una mateixa branca, es coneguen i treballen en el mateix projecte».

Mateix aspecte destaquen el coordinador del projecte i el professor d'Imatge i So, Ferran Santos i Jordi Martí, respectivament, ja que, com detallen, habitualment «és molt difícil que coincidisquen tants alumnes perquè tenim l'horari partit, és a dir, alguns vénen al matí i uns altres vénen a la vesprada i sols es coneixen de vista».

No obstant això, una altra de les causes que justifica el naixement d'esta peculiar cita versa sobre la creació de sinergies de treball. «Volem que es coneguen, que interactuen entre ells, que els que estan en primer aprenguen dels que estan en segon i viceversa aprofitant materials, recursos i espais», matisen. «També hem volgut fomentar el treball per projectes i l'aprenentatge cooperatiu i els alumnes han respost molt bé, han treballat molt i l'ambient que es respirava era totalment professional», afegixen.

Tots dos coincidixen en què l'alumnat, al llarg d'una setmana, s'ha enfrontat a un alt nivell d'exigència, «però sempre hem tingut en compte les necessitats dels estudiants, és a dir, quan vam idear dur a terme açò vam dissenyar els horaris d'una manera específica perquè els alumnes s'apuntaren a les activitats que més els interessaven o que més els agradaren, i hem obtingut una molt bona resposta, només podem fer valoracions positives», expliquen.

«Estem molt contents amb l'acollida que ha tingut esta primera edició perquè al final el que pretenem és que els alumnes treballen de la mateixa manera que al món audiovisual professional i centrar-nos no tant en un producte final, que també, sinó en el procés d'aprenentatge», apunten els professors.