L'Oceanográfic continua incorporant noves espècies d'animals que aporten una visió més ambiciosa als seus milions de visitants sobre la gran biodiversitat del planeta. Les novetats més especials que es poden veure en el nou any 2020 són la xicoteta foca, Henning, dos exemplars del colom més gran del món i el curiós peix anomenat bandera nord-americana (Jordanella floridae), família del nostre «fartet» i del «samaruc».

Per un costat es troba Henning, una foca mascle de set mesos d'edat, que és el nou inquilí de l'hàbitat de Temperats. L'exemplar de Phoca vitulina procedix del zoològic alemany Karlsruher Zoo, i aportarà diversitat genètica al grup establit per altres set foques de l'Oceanogràfic. A diferència de la resta de pinnípedes, Henning es distingix a simple vista a causa del seu pelatge distintiu, menys clapejat que el de la resta del grup.

El nou juvenil, que pesa 30,6 quilos, arribarà a aconseguir un pes màxim de 130 quilos amb una dieta basada en peixos com l'areng i la bacallà.

Esta espècie animal és típica de les aigües costaneres de les mars temperades i fredes de l'hemisferi nord, com el nord de l'Atlàntic i del Pacífic, així com de la mar Bàltica i la mar del Nord. A més, la població mundial de foca comuna és de 500.000 exemplars, per la qual cosa no és una espècie amenaçada, encara que en determinades poblacions algunes subespècies sí que ho estan degut en part a la caça il·legal. Són animals gregaris i poden estar fins a 10 minuts submergits en apnea per a la búsqueda d'aliment.

Els cuidadors confien en una ràpida integració d'Henning amb la resta d'habitants, en concret amb Andes, una femella juvenil amb la qual podrà compartir els jocs diaris que els entrenadors preparen dins del programa d'enriquiment ambiental.

Mirada poderosa i inquietant

La goura coronada o occidental (Goura cristata) és un animal extraordinari ja que és el colom més gran del planeta i té una mirada d'ulls rojos, poderosa i inquietant. Adornada per un plomall al cap, que s'allarga des del coll fins al pic, també té unes plomes vaporoses i de color blau com tota la seua pitrera.

De vida pausada i gregària, és endèmica de les illes occidentals de Papua, Papua Occidental i Indonèsia i per això està integrada dins de les Illes Oceàniques de l'Oceanogràfic, on es troben animals gegants com la tortuga aldabra. A més, pot arribar a pesar 2,5 quilos, mesurar fins a 75 centímetres i viure entorn dels 15 anys.

Amenaçada per la caça per a aprofitar la seua carn i les seues plomes, està avaluada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa com una espècie vulnerable en la seua llista roja.

El cosí americà del peix valencià

L'Oceanográfic també ha introduït una nova espècie de peix en el tanc Manglar, de l'àrea d'Aiguamolls. És un parent del «fartet» i del «samaruc» i rep el nom vulgar de peix bandera nord-americà a causa dels colors que presenta en el seu dimorfisme sexual.

Es tracta d'un xicotet peix que viu en la zona de Florida i pot tolerar les oscil·lacions anuals de temperatura que hi ha en els aquaris d'Aiguamolls: entre uns 17 i 18 graus a l'hivern i uns 20 o 21 a l'estiu.

El llibre Guinness dels rècords el té registrat com el peix que menys ous posa, uns 20 dels quals cuida el mascle, que amb les seues aletes els ventila constantment per a tindre'ls nets. La intenció de l'Oceanogràfic és augmentar poc a poc la diversitat d'espècies en el tanc de Manglar.