Alfabetització digital contra la desinformació. Eixe és l'objectiu del nou curs emprès pel Cefire de Xàtiva per a combatre les «fake news», la desinformació que s'ha expandit per la societat i que suposa a l'actualitat un dels majors perills per a la democràcia. Impartit pel periodista -col·laborador de Levante-EMV- i doctor en Història, Carles Senso, el curs ha creat gran expectació i encara que està limitat per a 35 professors de Secundària, en ell es van inscriure centenars de persones, el que ha fet pensar als organitzadors en repetir-lo en pròximes dates.

El curs està estructurat en deu sessions que permetran analitzar la postveritat com a fruit de la postmodernitat a través d'un marc comunicacional, històric i filosòfic i es buscarà conéixer el món del periodisme, víctima de múltiples crisis que han provocat una menor capacitat professional davant la difusió de la mentida.

S'analitzarà el paper de la política i l'economia en la postveritat i la transcendència d'esta en els processos electorals mundials, es baixarà el prisma fins la situació del periodisme espanyol i es treballarà l'aplicació dels coneixements a l'aula amb material literari, audiovisual o periodístic.

Un problema creixent

Es calcula que en 2022 la meitat de les informacions que es troben per internet seran falses i Senso ajudarà que els docents prenguen consciència d'introduir estes temàtiques a les aules perquè els joves lluiten contra la desinformació i reclamen informació de qualitat.

Segons explica, «en el món dels mitjans de comunicació s'ha produït la tempesta perfecta donat que la seua credibilitat ha caigut en picat en els darrers anys perquè la ciutadania té complicacions per diferenciar entre la informació falsa i la veraç i, a més, s'han buidat d'efectius i cada volta disposen de menys mitjans per elaborar noticies completes».