Cartell de ‘Shark 4-D Experience’.

Amb motiu del 45 aniversari de la pel·lícula Tauró de Steven Spielberg i el seu gran impacte en la població mundial, l’Oceanogràfic obri el divendres una nova campanya de conscienciació sobre els taurons i el seu paper transcendental en l’equilibri dels oceans, tot i que continuen sent atacats i exterminats en milions per molt diferents raons, principalment econòmiques, fins al punt d’estar a prop del perill d’extinció d’algunes espècies.

En esta ocasió, el major aquari d’Europa obri al públic l’exposició SOS Taurons i projecta al seu Auditori Mar Roig la pel·lícula Shark, produïda en 4D per la cadena britànica BBC.

L’exposició SOS Taurons s’inaugura este divendres a l’entorn de la cúpula de l’àrea d’Àrtic i oferix una recopilació de 20 obres del sorprenent treball del fotògraf i biòleg marí Edgar Becerril, que porta anys reflectint com patixen estos grans animals l’acció mortal de l’ésser humà però, també, explica com, precisament, esta atracció que exercixen pot convertir-se en una font d’ingressos a través d’una activitat sostenible com l’ecoturisme, que alhora permet la pervivència dels taurons en harmonia amb el seu món i el de les persones.

Becerril partix de la seua investigació científica amb els taurons blancs d’Illa Guadalupe i de «una empatia que m’és difícil explicar». «A més dels projectes científics que m’apassionen tant, sempre sent una connexió molt personal en trobar-me amb estos animals. Són animals molt intel·ligents i la interacció amb ells resulta increïble», explica.

Cadascuna de les esplèndides fotografies té la capacitat d’epantar a l’espectador perquè reflectixen una realitat palpable i encara que es produïsca en territoris llunyans com, per exemple a Mèxic, és pròxima i, fins i tot, afectiva. A través d’elles s’explica com cada any es pesquen uns cent milions de taurons i es mostres escenes diferents tant en el cru procés d’explotació econòmica com en belles trobades entre un antic pescador i una gran tauró blanc que ha sigut assetjat, precisament, per la pesca.

El treball de Becerril, no obstant això, obri la porta a l’alternativa sostenible i permet una mirada de futur i optimisme per a estes espècies. «En general — argumenta— estic completament a favor del maneig sostenible, el qual, es pot dur a terme mitjançant bones pràctiques turístiques i també de pesca. Durant les meues investigacions, he notat que l’humà és un component essencial en els ecosistemes que pretenem protegir», expressa Becerril al temps que afegix: «Encara que el meu cor està amb els taurons, no podem oblidar que hi ha famílies que tant en turisme com en pesca depenen de les seues activitats. Per tant, m’he dedicat a estudiar l’efecte de l’ecoturisme per a intentar millorar la conservació d’espècies amenaçades».

Des d’un tauró amb totes les seues gargamelles obertes en una actitud aterridora, fins a uns maliciosos especejats i ja apilats, passant per un animal atrapat sense salvació per un ham, es mostren diversos aspectes de l’activitat humana en relació amb els taurons com la solta i alliberament d’exemplars, com el d’un caçó jove, o l’anatomia espectacular d’un embrió femella d’una ratlla papallona. Després de tant de temps en contacte amb els elasmobranquis, Edgar Becerril, sent «molta pau». «Als taurons sembla que els encanta el contacte visual, són molt curiosos i generen un sentiment de serenitat més que adrenalina. És una manera de sentir-te viu», assegura.

El seu objectiu és «que les persones coneguen i senten la biodiversitat». «Si coneixem i apreciem alguna cosa, la cuidem. M’apassiona la idea de generar sentiments mitjançant la fotografia», indica. I conta que en general, «la idea és que tinguem empatia per la vida marina i siguem conscients sobre els recursos que consumim, que mai oblidem que tota vida és valuosa, perquè el nostre origen és el mateix».

La prestigiosa cadena de televisió anglesa, la British Broadcasting Corporation, més coneguda com BBC, ha realitzat un documental especial dedicat als taurons titulat Shark: 4D Experience. Es tracta d’una producció en 4D per a ser projectada en grans sales com l’Auditori Mar Roig de l’Oceanogràfic, on, a més de la seua espectacular visió, s’incorporen efectes especials que acosten la narració fílmica a l’espectador d’una manera, a vegades, sorprenent.

Es tracta d’un documental de dotze minuts d’extensió produït en 2015 i adaptat a la tecnologia 4D en 2018 que permeten situar a l’espectador al centre de l’acció. La creació audiovisual ha sigut dirigida pel conegut productor Steve Greenwood, qui ha aportat, a més, el guió. Greenwood, també biòleg, té una avaluada experiència en documentals sobre la natura com la sèrie Mountains també per a la BBC i la PBS pública dels Estats Units.

Shark narra escenes i aspectes insòlits i sorprenents d’espècies en el seu hàbitat com el tauró solrayo, el catifa teselado, el gatvaire colilarga o el gran tauró blanc. L’experiència audiovisual i multisensorial per la tecnologia 4D permet observar l’extraordinària inteligència d’estos animals submarins i observar els seus comportaments únics al navegar pel seu entorn sempre canviant.