La Universitat Politècnica de València (UPV) ha reconegut, per tercer any consecutiu, l’excepcional treball realitzat per 50 docents d’ESO, Batxillerat i Formació Professional de centres de tota la Comunitat Valenciana. Estos reconeixements —coneguts com els «Magistrals»— es diferencien d’altres perquè són els i les estudiants els que, una vegada donat el salt a la universitat, s’enrecorden dels professors i professores que els van ajudar en l’etapa preuniversitària i que tindran presents tota la vida.

Rosana Martín és professora d’Economia en l’IES Núm.1 de Requena i una de les docents «excepcionals». Per a ella, el reconeixement suposa «una grata sorpresa, perquè ser recordada per alumnes que ja no estan en l’institut significa que realment els ensenyaments que pretenia projectar en ells i elles han calat més enllà d’allò merament acadèmic i això és molt gratificant com a professora».

D’altra banda, Luisa Cuadrado, professora de Matemàtiques del Col·legi Mas Camarena de Paterna, també reflexiona: «rebre este premi m’ha fet recordar el per què soc docent. Després de quasi 20 anys treballant amb adolescents, intentant que estimen les Matemàtiques com les estime jo...», explica Cuadrado, que afegix que «ser docent significa ensenyar i emocionar. Les derivades, els logaritmes… estan bé, però ajudar un alumne a superar-se, a esforçar-se és el que al final transcendix».

Com ella, Constancia Cárceles, professora de Física i Química a l’IES Abastos de València també recorda l’inici de la seua vocació: «em van regalar una pissarra de xiqueta i ja donava classe a les meus nines; després als fills dels meus veïns i vaig vore que això m’agradava...».

Sense saber que hores després de la conversa amb Levante-EMV el seu alumnat li havia preparat una sorpresa —amb ram de flors i aplaudiments inclosos—, la professora explica que està molt «orgullosa i contenta» dels estudiants i destaca d’ells que «han tingut la capacitat d’apreciar i valorar el treball diari que hi ha darrere d’una hora de classe, que és molta dedicació». «És molt gratificant», assegura. «No els veiem créixer només físicament, sinó en valors i això és früit de cada professor, que aportem el seu granet d’arena», detalla. «Els dic que veig diamants en brut i intente que ells descobrisquen i utilitzen el potencial que tenen perquè puguen brillar», explica.

En concret, Cárceles destaca l’ingent esforç que cal fer a 2n de Batxillerat: «és un curs molt estressant, amb un temari de Física molt ampli, per això donem moltes classes a l’hora del pati, fem exàmens en horari no lectiu… i això és un esforç també d’ells, no només meu, perquè estan ahí», reconeix amb orgull.

Deixar petjada

«Magistrals» és una iniciativa de la Universitat Politècnica de València que pretén reconéixer la tasca de tota una professió: la del docent d’ESO, Batxillerat i cicles formatius. En esta edició, la tercera, han sigut reconeguts 29 professors i 21 professores. La gran majoria (un 68 %) exercix en centres públics; el 24 % en concertats i un 8 % pertany a centres privats.

La selecció del professorat premiat es realitza a partir d’enquestes que emplena l’alumnat de 1r de grau de la UPV, fet que emociona especialment als homenatjats. «M’encantaria poder agrair-los que m’hagen deixat ser part dels seus records, de la seua vida i dir-los que jo els recorde també. Ells i elles també han deixat petjada en mi», apunta la professora Luisa Cuadrado.

«Segurament tot el professorat deixa un record en l’alumnat i l’important és que siga de qualitat», explica Rosana Martín. «El professorat ha de ser conscient que som un model per a l’alumnat, la qual cosa implica que hem de donar la millor versió de nosaltres com a persones i com a docents, afegix.

En tractar-se d’estudiants de la Politècnica, un percentatge elevat dels docents «nominats» impartix assignatures com Matemàtiques, Física i Dibuix Tècnic; però també n’hi ha d’altres com Llengua i Literatura, Informàtica, Economia, Biologia o Història de l’Art, apunten des de la UPV. A més,destaquen que quatre dels docents repetixen reconeixement: tres van ser ja guardonats en 2019 i un més va ser homenatjat en 2018, en la primera edició.

Com a exemples de les paraules emotives, repletes d’admiració i gratitud per part de l’alumnat reflectides en les enquestes, un estudiant va afirmar que Salvador Navasquillo, professor de Física de l’IES Els Évols de l’Alcúdia, «sempre s’ha esforçat molt perquè estimàrem la ciència en totes les seues formes. Estes ganes de veure més enllà em van fer decidir-me per la mecànica, una enginyeria base per a moltes altres».

De Belén Blanco, professora d’Història de l’Art en l’IES Tirant lo Blanc de Torrent, han ressaltat «el seu afany per fer classe, el seu coratge i les seues ganes d’ensenyar a cada alumne sense excepció, a més de la seua envejable saviesa i entranyable personalitat, que em van ajudar a reafirmar-me en l’elecció de la meua carrera».

«Ha sigut una professora excel·lent, que no sols fa que aprengues, sinó que vulgues aprendre. Una de les professores amb vertadera vocació que fan que estimes una assignatura, que t’anima a continuar aprenent i que et motiva a adquirir més coneixements», definixen per altra banda a Teresa Azagra, professora de Llengua Castellana en l’IES El Cabanyal de València.

La professió en pandèmia

Respecte a la situació de la docència, la professora Rosana Martí, admet que «és necessari un major seguiment i una atenció personalitzada a l’alumnat, molt de feedback i, sobretot, molta motivació extra per a aconseguir que siguen constants, autònoms i responsables». A més, destaca que «realitzar videoconferències ha sigut motivador i enriquidor, ens ha permés intercanviar experiències, debatre o resoldre dubtes i, sobretot, aconseguir que no es trobaren».

Per part seua, Luisa Cuadrado ha hagut d’aplicar un «extra» de motivació i reflexionar sobre per què és necessari aprendre. «Si els adults veiem de manera incerta el futur és normal que els alumnes senten el mateix», apunta, mentre que Constancia Cárceles afirma que els estudiants demanaven el que mai s’havien imaginat «poder anar a l’institut i tindre classes normals».

A causa de la covid-19, no s’ha celebrat un acte amb tots els docents homenatjats, però cada docent rebrà el seu diploma «com a reconeixement a la seua dedicació, implicació i habilitat per a motivar a l’alumnat», diu la UPV.

Llistat del professorat reconegut

1. Marcos Alcañiz Marín

IES Font de Sant Lluís – València

2. Vicente Almenar Gil

IES Andreu Alfaro – Paiporta

3. Amparo Aparisi Canet

IES Districte Marítim – València

4. Marcela Arana García

IES El Clot – València

5. Teresa Azagra Ros

IES El Cabanyal – València

6. Guillermo Beltrán García

Escuelas Profesionales Luis Amigó (EPLA) – Godella

7. Rosa Bens Catalá

Colegio Salesiano San Antonio Abad – València

8. Belén Blanco Iravedra

IES Tirant lo Blanc – Torrent

9. Constancia Cárceles Sáez

IES Abastos – València

10. José Luis Carrillo Acosta

IES Joan Fuster – Sueca

11. Laura Casades Gonzalo

Florida Secundaria – Catarroja

12. Paloma Clemente González

Col·legi Vilavella – València

13. Rafael Corell Badía

Col·legi Nuestra Señora del Pilar – València

14. María Luisa Cuadrado Sáez

Col·legi Mas Camarena – Paterna

15. Julián de la Torre Gisbert

Ágora Lledó International School – Castelló

16. Juan Díaz Almagro

IES Camp de Túria – Llíria

17. Carlos Fenollosa Esteve

CIPFP Xest – Xest

18. Joan David Ferrandis Vila IES Dr. Lluís Simarro – Xàtiva

19. Jesús García Martín - IES La Moreria – Mislata

20. Adrián García Cremades

Colegio CEU San Pablo – Moncada

21. Marina Garrido Martín

Col·legi Gran Asociación – València

22. Toni Gómez Simón IES Enguera – Enguera

23. Sergio Gutiérrez Perera Col·legi Madre Vedruna Sagrado Corazón – Castelló de la Plana

24. Elisa Hernández Ruiz IES La Senda – Quart de Poblet

25. Paco Lleches Colomar IES Enric Valor – Pego

26. Pedro José Lozano Escrig IES Rodolfo Llopis – Callosa d‘en Sarrià

27. Rosana Martín Rubia IES Nº1 de Requena – Requena

28. Lucía Martínez Sancho IES Ricardo Marín Ibáñez – Cheste

29. Robert Edward McLane -Cambridge House Community College – Rocafort

30. Josep Manel Minsut Silvestre IES Pou Clar – Ontinyent

31. Fátima Miró Estruch IES Nou Derramador – Ibi

32. Isabel Montejano Tolosa IES Azud de Alfeitamí – Almoradí

33. Antonio Moya Ansón Col·legi San José de Calasanz – València

34. Salvador Navasquillo Sarrión IES Els Évols – L’Alcúdia

35. Llanos Part Jornet IES Les Foies – Benigànim

36. José Tomás Pastor Puig IES Maria Enríquez – Gandia

37. Pepe Payá Beltrán - IES Professor Manuel Broseta – Banyeres de Mariola

38. Flora Pérez Fernández IES Tirant lo Blanc – Gandia

39. María Isabel Piera del Campo - IES Fernando III – Ayora

40. Carles Real Garrido

IES Poeta Paco Mollá – Petrer

41. María Dolores Ribera Ibáñez - Col·legi Escuelas Pías – Gandia

42. Ana María Rivera Llácer IES Escultor en Francesc Badia – Foios

43. José Roselló Hernández IES Maria Carbonell i Sánchez – Benetússer

44. José Vicente Sabater Montesinos IES Guillem d’Alcalà – La Pobla de Farnals

45. José Luis Sanchis Laborda Col·legi San Antonio Abad – València

46. Manuel Simón Montesa IES Benlliure – València

47. Francisco Soria Soria

Escuela de Capataces Agrícolas – Catarroja

48. Mónica Tarín Vidal

Col·legi Guadalaviar – València

49. Eduardo Úbeda Carrascosa IES María Moliner – Port de Sagunt

50. Miguel Ángel Zurano Ruiz Col·legi Salesià San Juan Bosco – València