Anglés en primera persona

Anglés en primera persona

Anglés en primera persona

Anglés en primera persona

El grup de 6é del Col·legi Abad Sola de Gandia va realitzar tot tipus d’activitats interdisciplinàries que els permeteren parlar anglés a tothora i en contextos en els quals no estan habituats a fer-ho.

Una vintena d’escolars de Gandia han tingut l’oportunitat de viure una setmana d’immersió total en anglés, una experiència que, en l’actual situació de pandèmia i després d’un dur confinament , ha pagat per dos i ha sigut ben profitosa.

En concret, les i els afortunats són la classe de 6é del Col·legi Abad Sola de Gandia, que foren uns dels pocs centres d’Espanya seleccionats pel Ministeri d’Educació per a participar en el seu programa d’immersió lingüística, el que els portà a passar una setmana a Hornillos de Eresma (Valladolid), amb totes les despeses pagades i parlant anglés les 24 hores del dia.

Com expliquen des del centre concertat, la seua candidatura fou una de l’única valenciana seleccionada entre més de 200 de tota Espanya. En concret, totes les activitats que van desenvolupar en l’estada d’immersió lingüística —amb un grapat de monitors que només parlaven en anglés—, van girar entorn el projecte que van presentar: «Science can make a better world» (La ciència pot fer un món millor).

Com explica Cristina Nieto, tutora de 6é i mestra d’Anglés, el projecte va incloure la gravació de curts, conéixer el paper de la dona en la ciència, descobrir la flora i fauna de la zona, valors mediambientals, tallers per a desenvolupar la creativitat... tot, emprant l’anglés com a llengua vehicular des que s’alçaven al matí fins que s’anaven a dormir, i amb protocols especials per la covid-19, pel que van aprofitar el màxim l’aire lliure i l’entorn natural de Valladolid.

«Ha sigut un gran benefici per a ells en tots els nivells: en la part pedagògica han adquirit més confiança, han aprés vocabulari específic i també més temes dels que es veuen a classe. A més, per a molts era la primera vegada que estaven una setmana sencera fora de casa, sense les famílies, i això també ha suposat un canvi. Estem parlant de xiquets de 10 i 11 anys que han hagut de saber organitzar-se, ser autònoms, responsables...», explica la tutora sobre l’experiència que van viure del 18 al 24 del passat mes d’octubre.

«Es treballa en grups molt reduïts, de cinc o sis alumnes amb un monitor i, a més, tots tenien mitja hora al dia de sessions individualitzades per a parlar. Així han desenvolupat les seues habilitats lingüístiques i han guanyat en riquesa i expressió oral», afegix la docent.

Joan Maravilla, mestre d’Educació Física, va acompanyar als escolars junt amb Nieto, tota la setmana. Per a ell, l’experiència ha sigut «molt enriquidora per l’alumnat». «És d’estes coses de les que més s’enrecorden després, són les que queden i de què més s’aprén», assegura. Igual que la mestra d’Anglés, destaca que l’oportunitat ha fet a l’alumnat «guanyar en autonomia i els ha servit per a madurar i estar més espavilats».

Aprendre i passar-ho «genial»

Però no només els docents tornaren satisfets de l’experiència, els escolars també gaudiren i, sobretot, tornaren a casa amb un bon grapat de coneixements nous i conscients que ja són capaços de comunicar-se en una llengua estrangera fins fa uns anys totalment desconeguda per a ells. Així ho explica Paula Blay, que assegura que «tots els dies» parlaven en anglés.

«A principi de setmana ens costava un poc, però després ens vam acostumar. Vam fer jocs en la natura, una gimcana... vam aprendre molt d’anglés i ens ho vam passar genial», assegura la xiqueta. «M’ha encantat i jo ho recomanaria a altres escoles: que vagen, perquè és una experiència molt gran», apunta.

Com ella, el seu company de classe, Pablo Chova, també coincidix que li va a «agradar molt» l’estada. «És una oportunitat enorme d’aprendre anglés, molt guai, ho vam passar bé i vam fer activitats sobre la natura, ciència...», destaca l’escolar, al mateix temps que afegix que «repetiria». «M’agrada aprendre perquè això després ens servirà, el dia de demà», resumix.

Per la seua banda, Ausiàs Marc Garcia, també de 6é, afirma que les activitats li van paréixer «encara millor del que esperava, perquè eren molt diverses». «Ha sigut molt útil, he vist que he millorat molt, sobretot el pronunciament de les paraules i també em va agradar molt conéixer el riu Eresma», recorda. «També li vaig posar veu al curt i vam fer jocs, sempre a l’aire lliure i amb distància», detalla l’escolar. Tanmateix, els tres valoren la proposta del face to face amb els monitors (cara a cara), que com apuntava Cristina Nieto, els va permetre mitja hora de conversa i atenció personalitzada al dia amb un dels monitors que els van acompanyar totes les jornades.

Benefici immens

Els docents de l’Abad Sola detallen que haver sigut seleccionats i haver tingut l’oportunitat de realitzar l’activitat malgrat que la covid-19 és una sort. «Tots els anys ens presentem a esta i altres convocatòries, perquè pensem que el benefici per a l’alumnat és immens: practiquen anglés, coneixen llocs nous... és una gran oportunitat i per això fem tot el que està a les nostres mans». A més, reconeix que ha sigut una «gran alegria i satisfacció desenvolupar el projecte en estos moments tan difícils de pandèmia»: «ho vam explicar als pares i ens van donar el vistiplau, així que vam tirar endavant».

«Hem volgut intentar normalitzar la situació i no deixar que els alumnes deixen d’aprendre; és més complicat però complint totes les mesures de seguretat», assegura. D’esta manera, el centre concertat mostra que l’educació no s’atura tampoc en pandèmia, sempre amb totes les precaucions.

«El confinament va ser molt complicat per als xiquets i les xiquetes; pensàvem que no podríem fer cap activitat fora de l’escola, però la resposta de les famílies ha sigut bona i els xiquets estan desvanits i molt contents», afegix Joan Maravilla

Així, animen a altres docents a, a poc a poc i sempre que siga possible, tornar a fer activitats fora de les aules. «La incertesa és molt gran i pot fer por, però si et donen la seguretat i hi ha un bon protocol… que no quede per la nostra part, pensant com a docent i pels alumnes, estes experiències queden per sempre. És complicat, però ho hem d’intentar, que no quede per la nostra part», afegix el mestre.

Com detallen des del centre, esta és una de les nombroses activitats que esta escola concertada desenvolupa des de fa anys «amb la finalitat que els alumnes aconseguisquen una bona competència en llengua anglesa». Entre altres, destaquen els projectes Erasmus + amb els quals este curs l’Abad Sola celebra 20 anys des que va començar la seua marxa en programes europeus.

Poder participar en l’estada d’immersió lingüística ha sigut per a ells «un pas endavant en circumstàncies que no eren les millors la qual cosa ens fa sentir més orgullosos si cap. No deixar de caminar ens apropa més a una educació més global, vivencial i per damunt de qualsevol circumstància», expliquen. Tanmateix, valoren la «valentia de les famílies i l’alumnat».

Els programes d’immersió lingüística del ministeri es poden sol·licitar per a alumnat de 6é de Primària i 2n d’ESO i tenen l’objectiu d’estimular la pràctica oral en llengua anglesa, a més de desenvolupar altres coneixements interdisciplinaris. Cada curs es bequen un total de 70 grups de tota Espanya.