L’espai no té taules ni cadires. levante-emv

El col·legi públic d’Hurchillo, una pedania d’Orihuela, ha inaugurat una aula d’intel·ligències múltiples després d’un any de treball en el projecte i disseny d’este espai, situat en el primer pis del centre.

L’aula del CEIP Manuel Riquelme té diversos racons educatius per a treballar les diferent intel·ligències múltiples, en un espai concebut perquè interactuen els alumnes d’Educació Especial i Audició i Llenguatge, que es convertixen en «superherois» en esta clase, que compta amb una televisió tàctil i llums sensorials. A més, no hi ha taules ni cadires, és un «espai totalment lliure, qui ve ací és el superheroi del col·legi i té el privilegi d’anar a una classe especial», explica el director del centre, Joaquín Marzá.

El sòl és de gespa artificial i des del centre destaquen el gran mural pintat en una de les parets, l‘ «arbre de la vida», realitzat pel pintor Salvador Peña, així com la col·laboració especial de l’escriptora i il·lustradora Violeta Monreal, que ha aportat dos quadres.

El col·legi ha adquirit material d’última generació per a convertir al centre en exemple d’aposta de «disseny i canvi educatiu a l’escola del segle XXII», com expliquen a Levante-EMV.

«L’objectiu fonamental d’este espai —que gaudixen una vintena de menors— és que les xiquetes i els xiquets es troben en un entorn especial que els faça sentir-se privilegiats per a poder realitzar accions d’una forma més innovadora», detallen. I és que, com asseguren, «cadascun dels xiquets i xiquetes té un ‘genoma creatiu’ que se’ls estimula a l’aula».

Així, el col·legi públic d’Hurchillo, amb 200 escolars, ha fet realitat un projecte que porten treballant des de fa temps i que es va inaugurar el passat 11 de novembre, coincidint amb el Dia Europeu de la Il·lusió.

Canvi conceptual

«Creiem que l’escola ha de canviar i cal donar-li una volta als espais educatius», apunta el director. «Les reaccions de l’alumnat estan sent fabuloses, la cara de cada xiquet ens demostra el valor del que estem fent. Sempre volen tornar i li conten a la resta de companys l’experència, és un encert que està en la filosofía del canvi conceptual de l’escola, la revolució educativa ha d’arribar».

El centre d’Hurchillo té experiència en innocació educativa. Com expliquen, en 1992 van començar a formar part de la xarxa d’escoles associades a la Unesco, gairebé 30 anys, així que basa els aprenentatges en la cura del medi ambient, la pau i els valors de l’escola inclusiva.

Tanmateix, des de 2005, va començar a formar part de la xarxa d’«ecoescoles europees», fet que el va convertir en el primer col·legi valencià amb «bandera verda». El seu menjador també ha rebut algun reconeixement.