Oasi de vida per a l’ofegabous

Un projecte de la Fundació Oceanogràfic ha sigut seleccionat entre els deu millors de València, en la II Convocatòria Mediambiental que promou la Fundación Bankia, l’objectiu de la qual és desenvolupar projectes de conservació encaminats a la millora del patrimoni natural, a través de la protecció de la biodiversitat i la innovació ambiental.

La Fundació Oceanogràfic compartix este reconeixement per impulsar projectes ambientals amb altres entitats de gran renom en el sector com són, la Fundació Global Nature, SEO/BirdLife i Acció Ecologista Agró, entre altres.

El projecte premiat, «Oasi de vida: restauració de punts d’aigua per a la biodiversitat local. L’ofegabous com a espècie bandera», ha sigut presentat en la línia de biodiversitat i se centra en una amenaça global com és la pèrdua d’hàbitats, a través d’un animal emblemàtic pertanyent a un grup en evident declivi i amenaçat com és l’ofegabous (Pleurodeles waltl), present únicament en la Península Ibèrica i al nord del Marroc.El treball pretén la preservació d’hàbitat, la conservació de fauna i flora local, la creació de consciència ambiental entre el públic general i la generació de material científic i de divulgació.

El projecte perseguix la recuperació de punts d’aigua importants per a la biodiversitat, amb un ampli ventall d’espècies beneficiàries, però amb el focus en els amfibis, i especialment l’ofegabous. L’objectiu és recuperar antics punts d’aigua, naturals o artificials, perduts per la degradació de l’hàbitat o l’abandó dels camps. Com a reforç, es creen nous punts d’aigua per a afavorir la connectivitat entre les diferents poblacions. Gràcies a la cria en captivitat de l’ofegabous, es reintroduïx en zones on ha desaparegut permetent involucrar a diferents actors locals en la conservació de l’hàbitat. Addicionalment es porta un programa de control epidemiològic i avaluació de l’estat de salut dels exemplars per a detectar la presència i evolució de malalties que comprometen les poblacions d’amfibis. Per este marcat dels individus es pot dur a terme l’avaluació de l’èxit dels individus introduïts i el seu estat de salut, amb un seguiment periòdic dels punts d’aigua; i tot emmarcat en l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible (ODS 4, 13 i 15).

El projecte arranca en 2017, any en què la Fundació Oceanogràfic inicia en les seues instal·lacions una línia de cria controlada d’ofegabous —en col·laboració amb la Conselleria d’Agricultura—, en una sala amb aquaris. Al mateix temps es va iniciar un altre projecte paral·lel de restauració paisatgística per a conscienciar sobre la importància de conservar la biodiversitat dels ecosistemes humits valencians.

En 2018, la fundació comença una nova etapa amb el maneig i manteniment d’espècies d’ecosistemes d’aigua dolça, amb el qual es va adqurir una àmplia experiència. Tres anys després des de l’inici del projecte, és el moment de posar a la disposició dels governs locals i de la ciutadania el coneixement adquirit, així com els recursos materials i personals per a continuar amb accions de conservació in situ.

El projecte ha triat com a destinatari principal al municipi de Suera, en ple Parc Natural de la Serra d’Espadà, amb la participació directa dels actors locals a diferents escales: des de l’administració local; estudiants (implicats en les accions de restauració, monitoratge de l’estat i alliberament d’animals); propietaris dels camps i el públic general convocat en les reintroduccions i jornades de divulgació.

Les tolles formen part de la cultura local, posseeixen un elevat interés etnològic i són un exemple de compatibilitat entre els usos tradicionals i la conservació de la biodiversitat.