La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha publicat la convocatòria de les ajudes a les federacions esportives per al desenvolupament del programa «Esport a l’escola» durant l’any 2021, dirigit a 5é i 6é de Primària i a 1r i 2n d’ESO. L’import de les ajudes en esta convocatòria és de 500.000 euros.

Cal recordar que el programa «Esport a l’escola» es va crear en el curs escolar 2016-17, amb un pressupost de 150.000 euros, i es va dur a terme a les escoles que figuren com a centres educatius promotors de l’activitat física i l’esport (Cepafe). En total, el passat 2020 van participar en el programa «Esport a l’escola» un total de 23.935 alumnes i alumnes pertanyents a 264 centres Cepafe i es van dur a terme 6.690 sessions. Així mateix, en l’edició passada d’este programa van participar 151 tècnics esportius.

Ara, està oberta lainscripció per als centres que vulguen participar en la propera edició. El termini per a la presentació de sol·licituds finalitza el pròxim 20 de gener i la inscripció és exclusivament telemàtica. Per a fer-la, cal accedir a l’apartat de serveis en línia de la seu electrònica de la Generalitat (accessible a través de https://sede.gva.es) i s’ha de buscar en l’àrea d’Ajudes, beques i subvencions el procediment corresponent a esta convocatòria; o bé accedir directament a través de la següent adreça d’Internet http://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=18046.

Escolars jugant a hoquei en el pati d’una escola valenciana. | LEVANTE-EMV

Una vintena d’esports

Per al conseller Vicent Marzà, «Esport a l’escola» té com a objectiu «acostar als alumnes dels centres educatius valencians, el coneixement de diferents esports als quals no tenen, moltes vegades, un accés fàcil». Marzà ha recordat que la iniciativa va nàixer «amb 10 modalitats i, a poc a poc, s’han anat incorporant nous esports fins que s’ha arribat als 19 que actualment formen part del programa, l’objectiu del qual és continuar ampliant progressivament el nombre de disciplines que s’hi incorporen».

Segons Josep Miquel Moya, director general d’Esport, «per a l’èxit del programa ha sigut fonamental el treball i la predisposició mostrada tant per les diferents federacions com pels centres escolars. Volem agrair a ambdós l’interés i la seua contribució a l’excel·lent acollida que ha tingut».

Així, l’objectiu fonamental d’«Esport a l’escola» és fomentar la pràctica de l’activitat física i el coneixement i la divulgació de modalitats esportives en l’àmbit escolar, a través d’unitats didàctiques amb sessions teoricopràctiques, desenvolupades durant l’horari de la classe d’Educació Física.

Tanmateix, una altra de les finalitats del programa és fomentar modalitats esportives que, fins ara, no es practicaven habitualment en l’àmbit escolar, ja que els esports que s’inclouen són atletisme, escacs, bàdminton, handbol, beisbol, esports adaptats, esgrima, frontenis, hoquei, judo, karate, orientació, pàdel, rugbi, salvament i socorrisme, tenis de taula, tir amb arc, triatló i voleibol.

El programa es desenvolupa als centres educatius promotors de l’activitat física i l’esport (Ccepafe) reconeguts per la Generalitat, i va dirigit a alumnes que cursen 5é o 6é d’Educació Primària i/o 1r o 2n d’Educació Secundària Obligatòria.