En una situació grisa com l’actual provocada per una pandèmia que cap generació actual havia viscut, hi ha escoles, equips docents i alumnat que no dubten en vore la vida de colors i plasmar tot allò bonic que la imaginació pot crear. Centres educatius com el CEIP Cervantes de Buñol opten per dur a terme a les aules activitats motivadores dins l’àmbit de l’educació artística, involucrant a tot l’alumnat i anant més enllà de quedar-se asseguts a les cadires.

A l’escola de l’interior de València han estat setmanes treballant i descobrint la vida del polifacètic artista Joan Miró (Barcelona, 1893-Palma, 1983) i el seu inconfusible estil, en el qual es van submergir les xiquetes i els xiquetes de 3r de Primària, que van acabar fascinats pel món que va crear l’artista català.

Encarna Escobedo, tutora d’un dels grups, explica que al centre ja tenen costum de dur a terme projectes relacionats amb diferents artistes i precisament de Miró destaquen això, el seu colorit i la seua importància en la Història de l’Art, com un dels referents del surrealisme.

Una de les classes que ha creat el mural. levante-emv

«Hem treballat diferents quadres d’ell, hem descobert la seua biografia i història, hem fet alguns treballs de colorejar, fer còpies o crear dibuixos inspirats en els seus...», afegix, però, sense dubte, el més destacable són els murals que el professorat i els escolars han fet a les zones exteriors del centre, junt la porta d’entrada de Primària. La idea, explica Escobedo, fou de Víctor Perelló, l’especialista d’Educació Física, que va proposar fer murals i que els xiquets i les xiquetes pintaren, la firma de l’artista inclosa.

Altra figura que han estudiat al centre és Frida Kahlo i ara, de cara al 8 de març, es preparen per a descobrir a Natalia Goncharova, a través de la qual voran perquè a les dones les costa més vore les seus obres exposades als museus, entre altres coses.

«Ara hem decidit deixar per a cada nivell uns artistes fixos, que treballarem cada curs. És una manera de poder conéixer el seu treball, adquirir certa cultura artística, conéixer autors, autores… perquè vagen a una exposició i els puguen identificar», afegix la tutora.

Xiquets i xiquetes de 3r, junt amb els seus docents. levante-emv

«De Miró els ha agradat molt el color. Fer estos treballs a classe és una manera que expressen la seua creativitat. Els mostrem obres i després fan una ells, inspirant-se. No s’assemblen, però això també està bé, és una creativitat que sorprén, perquè fan moltes coses que a nosaltres, els adults no se’ns ocorren», reconeix.

La tutora explica que, a través de les obres dels artistes, es pot treballar també el currículum. Per exemple, amb Miró han aprés sobre les línies, les corbes o les figures geomètriques planes i, a més, amb diferents tècniques, ceres, colors de fusta o retoladors. Tanmateix, en els murals han emprat pintures i témperes.

Valeria, una de les escolars, destaca amb sinceritat que ha aprés que «té igual si dibuixes mal o bé, tots tenim art», mentre el seu company Martín diu que ha millorat la seua tècnica aprenent de Miró. «M’agraden els seus quadres, perquè tenen colors», reconeix.

Una escola plena de formes i colors

Al seu costat, Sergio, un altre dels xiquets de la classe, explica que han aprés molt descobrint a Miró. «Hem dibuixat moltes coses sobre ells i també hem fet dibuixos semblants als d’ells», diu.

Al centre estan encantats amb el resultat final d’este projecte sobre la figura d’este artista surrealista, que té obres simples però fantàstiques i que connecten molt bé amb el públic infantil. El món de Miró, que ha sigut imitat per les classes de 3r de Primària, ara pot ser contemplat per tota la comunitat educativa. A més de Víctor Perelló i Natalia Escobedo, també han col·laborat les docents Neus Vidal i Mariado Correlles, i les estudiants en pràctiques Paula i Andrea, que van treballar de valent.