La Universitat Politècnica de València (UPV) posarà en marxa el projecte CaboRorcual, amb el qual es pretén estudiar el rorcual comú (Balaenoptera physalus), el segon animal més gran del planeta després de la balena blava, al seu pas pel Cap de la Nau i el de Sant Antoni i el Canal d’Eivissa, així com els factors que amenacen les seues poblacions, ja que és una espècie catalogada com vulnerable.

El projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Oceanogràfic, que participarà en alguns dels aspectes més nous del treball com la presa de mostres biològiques i el marcat satel·litari dels animals. A més, també estann la Generalitat Valenciana, els ajuntaments de Dénia i Xàbia, la Fundació Balearia, l’associació Eucrante i l’Institut Espanyol d’Oceanografia.

La seua importància rau en la millora del coneixement sobre la presència del rorcual comú en les costes de Dénia i Xàbia i s’ha erigit com un punt important per al seu pas entre maig i setembre.

Estos animals passen fora de l’Àrea Marítima Protegida (APM) del corredor de migració de cetacis del Mediterrani i és freqüent la presència d’altres cetacis, com el dofí mular.

Mitjançant l’ús de tècniques d’acústica passiva, seguiment satel·litari, mostrejos visuals i fotoidentificació, s’analitzarà la presència i origen de les poblacions del rorcual comú, l’hàbitat, riscos associats a activitats humanes i avaluar la idoneïtat de la zona per a la proposta d’una nova àrea marina protegida.

El projecte compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del ministeri i participaran investigadors de l’Institut d’Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres i l’iTEAM de la UPV.