Una de les principals tasques de la Fundació Oceanogràfic és el rescat, i cura de les tortugues marines. Una acció que s’accentua durant els mesos de més fred quan el nombre d’ingressos augmenta de manera considerable.

Cinc tortugues tornen a la mar després de recuperar-se en la Fundació Oceanogràfic | LEVANTE-EMV

Este increment és degut, en gran part, a la col·laboració inestimable dels pescadors de la Comunitat Valenciana. Quan capturen accidentalment una tortuga, i gràcies a la seua telefonada al 112, es pot avaluar als exemplars perquè reben l’auxili pertinent, la qual cosa permet salvar a un gran nombre d’estos animals.

Cinc tortugues tornen a la mar després de recuperar-se en la Fundació Oceanogràfic

L’equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic —que forma part de la Xarxa de Varaments junt amb la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i la Universitat València—, es desplaça a qualsevol punt de la Comunitat Valenciana i trasllada la tortuga a l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals (ARCA) de la Mar de l’Oceanogràfic, on ingressa fins que es retorna, finalment, al Mediterrani.

Cinc tortugues tornen a la mar després de recuperar-se en la Fundació Oceanogràfic

Esta setmana, els membres de la Fundació Oceanogràfic i l’equip de biologia de l’aquari valencià han soltat cinc exemplars que s’han recuperat en les instal·lacions de l’ARCA. Concretament han sigut els exemplars 592, de 37 quilos —la més gran que s’ha retornat a la mar esta setmana—, que va ser recollida a Borriana i va ingressar per enmallament en una de les seues aletes a conseqüència del fem marí present en els oceans. Per això, els veterinaris de l’Oceanogràfic van haver d’operar a l’animal i, després d’amputar-li una de les aletes, va tornar ahir a l a mar en una solta realitzada amb la Guàrdia Civil d’Alacant des d’una de les seues embarcacions.

Cinc tortugues tornen a la mar després de recuperar-se en la Fundació Oceanogràfic

Un acte en el qual també se va soltar a la tortuga número 601, un exemplar d’uns quatre quilos que va ingressar a causa d’un tresmall —un aparell de pesca— procedent de Vinaròs i que, a diferència de l’anterior, no va presentar patologies evidents, però sí que va ser necessari el seu ingrés en l’ARCA per protocol.

D’altra banda, la tortuga número 597 també va tornar ahir a la mar. Es tracta d’un exemplar de 12 quilos que va ser capturat accidentalment a Benicarló. Igual que la número 601, esta tortuga tampoc presentava signes inicials de patologia, per la qual cosa després de la seua recuperació en l’ARCA s’ha soltat a aigües del Mediterrani.

D’altra banda, les tortugues número 595 i 598 —de 12 i sis quilos respectivament i totes dues recollides per un tresmall— també han tornat a la mar esta setmana després de curar-se d’una embòlia gasosa lleu, una de les malalties més comunes que presenten els animals que ingressen en les instal·lacions de València.

L’Oceanogràfic i la seua fundació aprofiten estes soltes per a organitzar una activitat de divulgació amb col·legis, institucions i altres sectors interessats amb l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar sobre la importància de cuidar les mars i la problemàtica que els fems marins suposen per a estos animals.

reinici de la vida a la mar. 1 Tortuga que ahir va ser retornada a la mar des d’una embarcació de la Guàrdia Civil. 2 La majoria se solten a la platja, amb actes de divulgació amb públic i escolars. 3 Una «Caretta caretta» entrant a la mar.

4 Molts dels animals són retornats a la mar amb un dispositiu satel·lital per a poder seguir el seu «rastre». F