L’ONG Save the Children ha presentat una guia interactiva sobre Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), migracions i drets de la infància. Es tracta d’una eina similar a un videojoc elaborada a partir de Genially, un programari per a crear continguts interactius, i que han sigut els propis xiquets i xiquetes dels projectes d’acció social de Save the Children els que l’han generada a partir de diverses sessions de treball.

«Ara que els xiquets i xiquetes veuen diàriament en els mitjans de comunicació com es vulneren els drets de la infància que es veu forçada a migrar per conflictes bèl·lics, aquesta guia es pot convertir en una eina molt valuosa perquè els xiquets i xiquetes aprenguen mentre juguen les possibles causes que mouen a les famílies a fugir del seu país per a buscar una vida millor», assegura Rodrigo Hernández, director de Save the Children en la Comunitat Valenciana.

Com explica l’ONG a Levante-EMV, es tracta d’un projecte que arribarà a 1.600 persones: la majoria, 1.200 xiquets i xiquetes de Primària, que rebran formació sobre migracions, Objectius de Desenvolupament Sostenible i Drets de la Infància a partir de l'eina de ludificació. A estos, es sumaran altres 300 escolars que treballan els mateixos temes, a través de la guia de facilitadors. Tanmateix, rebran formació uns 50 docents; i no descarten continuar amb la difusió perquè arribe a mes centres educatius.

La presentació va tindre lloc amb una part de l’alumnat participant, al teatre La Rambleta, de València, on va assistir Lourdes Sanchis, subdirectora general de Cooperació de la Generalitat. «Per a combatre la desigualtat és important conéixer els problemes que existixen per als xiquets, xiquetes i adolescents en molts països del món. Este tipus d’eines innovadores són molt útils a l’hora de conscienciar a la societat valenciana sobre aquestes realitats», assegura Sanchis. Junt amb ella, també van estar presents Rosa Molero, directora general d’Infància i Adolescència; i Amparo Martínez,cap de servei d’Innovació Educativa de la Conselleria d’Educació. Totes elles van poder jugar en primera persona ambla guia interactiva i escoltaren de la mà dels propis xiquets i xiquetes tot el procés creatiu de l’eina.

En total, han participat una desena de centre educatius valenciaans, la majoria públics i de València ciutat: són els CEIP Profesor Ramiro Jover (Sant Marcelí); Jesús (Jesús-Patraix); Santo Ángel de la Guarda (Patraix); Rodriguez Fornos (Patraix); Sector Aéreo (Olivereta); Gaspar Gil Polo (Oliverteta);; Ballester Fandos (Marítim) i l’Antonio Machado (Campanar). A estos se sumen el Col·legi Jesús Maria (Olivereta) i el CEIP Ausiàs March, este últim de Paterna.

Activitat a classe amb Save The Children. levante-EMV

La necessitat de sensibilitzar

Este projecte s’emmarca dins de la convocatòria d’Educació per a la Ciutadania Global de 2019 de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, i compta també amb un manual per a persones facilitadores sàpiguen com treballar-la amb els xiquets i xiquetes.

«A Save the Children portem més de 100 anys treballant pels xiquets i xiquetes que viuen en països en conflicte i, lamentablement, continuem treballant no sols a Ucraïna sinó també en països com Síria, Iemen o l’Afganistan. Hui dia més de 460 milions de xiquets i xiquetes encara es troben en països que estan en aquesta situació, i la sensibilització és fonamental per a acostar-los la seua realitat als xiquets i xiquetes de la Comunitat Valenciana», assegura Hernández.

El ministeri difon material per acabar amb l’antigitanisme a les aules

Per afavorir la inclusió i igualtat en les aules i acabar amb les discriminacions i estereotips, el Ministeri d’Educació posa a disposició del professorat llibres i recursos que ensenyen valors i cultura a l’alumnat. En esta ocasió, centrat en el poble gitano, que encara viu sota els tòpics socials que se’ls han associat sense realment conèixer els seus origens. Per tant, és necessari educar en cultura, en este cas, en la gitana.

Amb este propòsit, el ministeri ha publicat els «Materials didàctics sobre Història i Cultura del poble gità per Educació Secundària. Educació front al Antigitanisme», dirigit especialment als docents amb la finalitat de promoure el coneixement i reduir els estereotips.

Este material està compost per tres llibres diferents: «La historia del pueblo gitano de España. Entre el exterminio y la exclusión social»; «Aportaciones del pueblo gitano a la cultura y las artes»i «Educar frente al Antigitanismo. Una inaplazable contribuición a la justicia y a la formación integral».

En el primer cas es tracten les diferents etapes de la història en la qual es dividix el poble gitano, com els periodes d’expulsió o exterminació biològica, els seus origens en 1400, franquisme, visibilització i actualitat.

El segon, conté dades sobre la llengua, la literatura o la música. EPer últim, el tercer llibre analitza les arrels de l’antigitanisme —racisme específic cap a les persones gitanes— i promou una mirada crítica front a estes estereotips.

Així mateix, els llibres estan acompanyats d’ una guia de recursos web, didàctics i audiovisuals –«Guia de recursos sobre història i cultura gitana i educaico contra el antigitanisme»– per facilitar als docents la integració dels continguts en el dia a dia.

D’esta manera, es tracta d’uns materials versàtils, útils i pràctics per la comunitat educativa en general i per als docents i alumnat en particular , ja que es pot integrar distintes matèries de forma transversal.

Per tant, l’objectiu principal de la publicació és exposar de forma rigorosa la història i cultura gitana per acabar amb els prejudicis i estereotips que sustenten les activitats de rebuig i exclusió que dificulta la promoció educativa i social de l’alumnat gità. D’altra banda, estos recursos també ajuden a l’alumnat gitano a conèixer els seus origens i història sense un condicionament social extern.

Diferents iniciatives

Esta iniciativa del ministeri forma part de les actuacions promogudes pel Grup d’Educació del Consell Estatal del Poble Gitano, en la qual ha col·laborat l’Institut de Cultura Gitana.

Se suma a la publicació en març de l’any passat dels materials corresponents a l’etapa de Primària. D’esta manera es pretén «contribuir a la visibilització i reconeixement del legat del poble gitano com a part constitutiva de la societat espanyola i combatre l’antigitanisme».

En el cas de la guia per a Primària, es proposa una pluja d’idees per a l’alumnat sobre la història del poble gitano, dibuixos, activitats de lectura amb preguntes...

La proposta naix de la nova llei educatiuva, que senyala que es considerarà el estudi i respecte de altres cultures, particularment de la pròpia del poble gitano i la de altres grups i col·lectius, per tal que contribuïsca a la valoració de les diferències culturals, així com el reconeixement i la difusió de la història i cultura de minories ètniques presents a Espanya.

Així, els centres ja compten amb un nou recurs per descobrir i posar en valor la història i cultura gitana en les aules.