Richard Gerver anima a «celebrar les errades i fracasos dels fills»

«Cal ajudar els nostres fills a somiar i descobrir la seua passió; aprendran si hi ha màgia en les seues vides», va defensar l’expert educatiu en un nou fòrum del Col·legi CEU San Pablo

Richard Gerver

Richard Gerver / L-EMV

Prop de 400 pares, mares i mestres d’Infantil van assistir este cap de setmana al «Primer CEUforum grandes inspiradores TER», organitzat pel Col·legi CEU San Pablo de València. A través de ponències i tallers, experts en educació van posar a disposició de les famílies i educadors recursos valuosos per a ser un «Padre TER (papás y mamás todo el rato»).

Un dels participants va ser Richard Gerver, expert en educació reconegut internacionalment que va presentar la seua ponència «Cal ajudar els nostres fills a descobrir la seua passió». En la seua opinió, el treball de pares i educadors és ajudar els seus fills a somiar i per a somiar han de tindre experiències: «No és només parlar-los, sinó escoltar-los, mirar-los, traure’ls al món real i donar-los tantes experiències diferents com pugues».

En segon lloc, han d’ajudar-los a convertir eixos somnis en aspiracions. «En altres paraules, convertir eixos somnis en alguna cosa que puga ser real», va explicar. Gerver assegura que en l’educació dels infants «no tot ha de ser planejat ni tot ha de tindre un aprenentatge formal». «En quin moment l’ésser humà va decidir que tot havia de ser complicat?», lamenta.

«El que hem de fer és proporcionar-los oportunitats que estimulen tots els seus sentits; que estimulen el seu aprenentatge», explica. «Els vostres fills aprendran si hi ha màgia en les seues vides», va assegurar als assistents.

Per a Gerver, moltes famílies i educadors «estan obsessionats en què els xiquets contesten a les preguntes de manera correcta, quan el que hauríem de fer és que tinguen el coratge de desafiar la bellesa de la prova i resoldre-la amb el seu propi criteri». «La tragèdia de la nostra infantesa és que quan dibuixem ens diuen que hem d’acolorir sense eixir-nos de les línies», afegix.

En la seua opinió, els xiquets i xiquetes han de tindre una ment oberta, i «a més, pares i educadors han d’animar-los a formular preguntes estúpides». «No entenc perquè passem les nostres vides convertint als xiquets en robots, perquè facen les coses bé», es lamenta. «Com a pares hem de celebrar els fracassos i els errors dels nostres fills», perquè aprenguen a enfrontar-se a diferents situacions. I és que, en la seua opinió, els errors són oportunitats d’aprenentatge.

En el primer CEUforum, Gerver va impartir un taller, com també Denise Zarruk Vargas, experta en Educació Infantil i fundadora del projecte educatiu «El mundo de Mozart»; Áurea González, experta en tècniques de pensament crític i creatiu; i Xuxo Ruiz, docent i mag.