Efe, València

Picassent acollirà del 14 al 22 d´octubre el primer festival de cinema en valencià, Inquiet, que, amb un pressupost de 60.000 euros i la col·laboració d´onze institucions, projectarà al llarg de nou dies més de trenta obres audiovisuals.

El festival es va presentar ahir en el Col·legi Major Rector Peset de València, on el director d´Inquiet, Francesc Felipe, explicà que es tracta d´una iniciativa que va sorgir fa un any des de l´Ajuntament de Picassent i pretén ser una «aposta decidida» pel cinema fet en valencià.

El festival, que té entre els seus patrocinadors a la Generalitat de Catalunya, l´Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), TVV, TV3, les Universitats de València i la Politècnica, la Fundació Sambori i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, arranca amb quatre seccions.

En la Secció Oficial s´exhibiran 11 pel·lícules i 9 curtmetratges, i està dotada amb un primer premi de 3.000 euros i un segon de mil euros, així com diverses mencions, que han estat sufragades per les Universitats de València i la Politècnica.

Els espectadors que acudisquen a la Casa de la Cultura de Picassent podran veure, dintre de la Secció Oficial, una selecció de pel·lícules realitzades entre 2004 i 2005, entre les quals figuren Aquitania, de Rafa Montesinos; Del roig al blau, de Llorenc Soler, o Sindrome laboral, de Sigfrid Monleón.

La Secció Inquieta està dirigida a centres educatius i tallers d´audiovisuals, que han presentat 35 pel·lícules d´una durada màxima de 15 minuts, de les quals es projectaran una vintena que optaran a tres premis de 800, 600 i 400 euros, respectivament, atorgats per la Fundació Sambori.