Levante-EMV, València

La plaça de la Companyia de València, antiga plaçeta de les Panses, acollirà a les 17.30 d´avui una una representació del crit del Palleter per a commemorar el bicentenari de l´alçament dels valencians contra la invasió napoleònica. Un total de 58 actors voluntaris -vestits rigorosament d´època- participaran en l´acte, segons ha dit a Levante-EMV el president de l´Associació Cultural d´Amics del Museu Històric Militar, Ángel Adán. Es tracta de recordar, ha assenyalat, aquells valencians que fa 200 anys van ser capaços d´unir al poble «en defensa de la dignitat i d´Espanya».

Els organitzadors han destacat la fidelitat de la recreació a la narració històrica dels fets. El document fonamental, ha afegit Adán, ha estat la crònica del frare Vicent Martínez Colomer.

En realitat, la història diu que l´esclat popular, amb el famós crit de revolta de Vicent Doménech El Palleter -subratllat a posteriori-, es va produir al migdia. La representació, en canvi, es farà de vesprada per comoditat dels participants (són voluntaris amb el seu treball) i del públic.

No es podrà posar una placa

L´entitat organitzadora ha demanat a l´Ajuntament de València posar una placa que recorde el bicentenari. Però com no ha rebut encara autorització (és un entorn protegit) ho farà «simbòlicament», digué ahir Adán.

Les autoritats, va afegir, no han confirmat l´assistència. Si que esperen alguns regidors, una representació de Paiporta (on va nàixer Doménech) i de Lo Rat Penat, única institució que va celebrar el primer centenari.

La Generalitat i l´Ajuntament faran de matí el seu homenatge al Palleter, en depositar una corona en l´estatua junt a les Torres de Quart. Estaran l´alcaldesa, Rita Barberá, i el conseller Serafín Castellano.