Els museus, a més de mostrar i custodiar les seues col·leccions, tenen una finalitat divulgadora a l´hora de propiciar l´elaboració i edició d´estudis d´investigació sobre aspectes propis del conjunt de les seues pròpies peces, i també d´altres elements singulars del patrimoni cultural local.

En aquest sentit s´engega la Col·lecció Llotgeta de Patrimoni Local, un projecte promogut per l´Ajuntament d´Aldaia a través del Museu del Palmito (MUPA) de la localitat. Es tracta d´una sèrie d´opuscles (llibres divulgatius d´extensió reduïda) que aborden en clau històrica diversos elements de la història i del patrimoni material i immaterial d´Aldaia.

El nom de la col·lecció fa al·lusió al mateix edifici on s´ubica el MUPA, la Casa de la Llotgeta, tot destacant el paper del museu no sols com espai expositiu i de conservació, sinó també com a mediador amb la societat a través de la investigació activa del patrimoni local. Aquesta setmana va tindre lloc l´acte de presentació els tres primers números de la col·lecció en un esdeveniment presentat per la regidora de Cultura d´Aldaia, Empar Folgado, i que comptà amb la presència de Guillermo Luján, alcalde de la localitat, i dels autors dels llibres. Són, respectivament, «Els colors de l´aire. L´art del palmito a Aldaia», de Francesc Martínez Sanchis; «Arquitectura i art cristià a Aldaia Història i iconografia dels temples de culte», d´Helena Navarro Pérez; i «Fumerals d´Aldaia», de Gracia López Patiño i Pedro Verdejo Gimeno.

El primer, «Els colors de l´aire», es tracta d´un estudi del periodista local Francesc Martínez sobre l´evolució del sector palmiter al municipi des de l´aparició dels primers palmiters a mitjan segle XIX fins als nostres dies. Al voltant de 350 artesans del municipi de l´Horta són recuperats al llibre gràcies a un extens treball de documentació.

D´altra banda, «Arquitectura i art cristià a Aldaia», d´Helena Navarro, dóna una acurada mirada estètica a les expressions artístiques dels temples del municipi, començant per l´església de la Mare de Déu de l´Anunciació i passant a altres edificis més nous, com l´església del Salvador i Mare de Déu de la Saleta, i ermites més modestes com Sant Miquel.

Per últim, «Fumerals d´Aldaia», de Gracia López i Pedro Verdejo, se centra en les xemeneies de rajola plantades al paisatge del municipi, testimoni del patrimoni industrial i actualment protegits com a Béns de Rellevància Local. L´opuscle és un catàleg que il·lustra amb profusió fotogràfica les tècniques de construcció dels set fumerals que resten.