La sèrie de Netflix «A ordenar amb Marie Kondo!» ha provocat una ona de donacions a tendes de productes de segona mà i organitzacions de caritat a Estats Units i una guerra en les xarxes socials de tot el món sobre els seus consells per a desfer-se de llibres. L'èxit de la japonesa Marie Kondo, qui en 2011 va captar atenció internacional amb el seu llibre «La màgia de l'ordre: eines per a ordenar la teua casa i la teua vida», editat en espanyol en 2015 per Alfaguara, es va estendre a Estats Units des del dia 1 d'estw mes amb l'aparició de la sèrie de Netflix.

En vuit episodis, l'experta a organitzar espais visita diferents llars de gent que es declara «ofegada» i «sobrepassada» pels objectes en la seua vida. En les dues setmanes des que Kondo va arribar a Netflix, les seues xarxes socials han experimentat un creixement inèdit de seguidors. En Instagram, per exemple, la japonesa va guanyar més de mig milió de seguidors, i l'etiqueta #KonMari, com es denomina el seu mètode, ha sigut aplicada a més de 10.000 fotos de persones que ensenyen com han aconseguit domar el desordre a casa.

«El meu espòs havia llegit el llibre de Marie Kondo i quan vam vore la sèrie decidim posar-nos a la feina en la casa», va dir Etienne Hernández-Medina, president de la H+M Communications, qui residix a Los Angeles amb el dissenyador d'interiors Mark Cutler i la filla de tots dos. «Seguim els passos i tenim moltes menys coses i molt menys desordre, però l'últim que ens imaginem és el canvi que experimentaríem en altres aspectes de les nostres vides», va agregar.

«Quedem molt sorpresos sobre la correlació entre el físic i l'emocional. En tindre més espai en la casa, ens obrim més a gaudir i reflexionar sobre el que de veres importa. Què gran manera de començar l'any. Estem llesots per al que venja!», va afirmar Hernández-Medina. El president de la H+M Communications va reconèixer que es van desfer de 18 borses de brossa amb capacitat para entre 40 i 45 galons.

Objectes «amb alegria»

El mètode d'ordre en la llar de Kondo convida a desfer-se de tots els objectes que no «produïsquen alegria» i el seu efecte també ha arribat a les tendes de segona mà, tant del sector privat com d'organitzacions caritatives. Xifres de Goodwill Industries International INC indiquen que en l'àrea de Washington DC s'ha registrat un augment del 60% de les donacions d'articles per a la llar, mobles i roba de tot tipus.

Les tendes de Container Store, una empresa que oferix productes d'emmagatzematge i organització, indiquen per la seua banda que hi ha una tendència a l'alça en la compra de caixes de plàstic i altres materials seus de totes les grandàries.

«A la fi de cada any, molta gent s'esforça per organitzar les seues cases per a començar el pròxim amb tot net i ordenat, però des que va començar 2019 molts més dels nostres clients ens han regalat roba i tenen els seus espais més buits», va indicar Susana Márquez, propietària d'una empresa de neteja de cases en el sud de Florida. Mitjà de broma i mitjà de veres, Michelle Espàrring, una gerent del sector bancari resident en el poble de Armonk, als afores de Nova York, va manifestar la seua inquietud pel mètode de Marie Kondo. «Ara que vaig acabar amb la meua casa vaig a aplicar-ho a la resta de les coses de la meua vida. També vaig a eixir de la gent que no em 'produïsca alegria'», va sostindre.