Caminar pel carrer i escoltar música al mateix temps era alguna cosa inconcebible fins a l'aparició del Walkman, el xicotet reproductor d'àudio que va introduir el revolucionari concepte de la música portàtil i va enamorar al món fa 40 anys.

Una mostra retrospectiva a Tòquio repassa ara la història del reproductor de cassets de Sony que va canviar la manera d'escoltar música dècades abans de l'aparició de la música digital i les plataformes en línia.

«Quan vaig comprar el Walkman amb els meus estalvis, estava tan feliç que anava a explotar. Portava els auriculars fins i tot al bany i a la taula, i la meua mare em renyia», recorda l'arquitecte Nobuo Araki en un text que forma part de l'exposició que acull el Ginza Sony Park este juliol i agost.

Com Araki, desenes de celebritats han prestat les seues memòries per a esta exhibició interactiva que permet als assistents llegir les seues històries i escoltar la mateixa música que ells a través de diferents models de l'icònic reproductor de cassets.

Amb el seu debut en 1979, el producte de la companyia nipona va introduir la idea que la música ja no era alguna cosa que havia de ser experimentat entre parets, podia ser una vivència personalitzada i per a portar a tots costats.

«Walkman és la marca que crea la cultura de traure la música fora. Els joves poden gaudir de la música en l'exterior, poden gaudir-la de forma més senzilla», compta Ryoichi Numata, de l'equip de comunicació de Sony. El model blau i platejat TPS-L2 va eixir a la venda l'1 de juliol d'aqueix any a Japó per uns 39.000 iens, que en aquella època equivalien a uns 130 euros, i va vendre més de 50.000 unitats en els seus primers dos mesos.

Una segona versió d'este model va acabar convertint-se en el més venut de la història de Walkman, superant els 2 milions de vendes a tot el món. La retrospectiva recorre la història del cèlebre aparell des de la seua eixida al mercat, passant per la seua adaptació al cd i al minidisc, i concloent amb els models més recents que funcionen mitjançant la reproducció digital.

Una vitrina arreplega prop de 230 models de Walkman que han eixit a la venda, alguns d'ells tan emblemàtics com el Walkman Sports WM-B52, conegut pel seu distintiu color groc, i uns altres menys coneguts que van ser llançats com a versions limitades.