La sisena edició de les beques Bankia ha tingut enguany una dotació econòmica de 300.000 euros que permetrà becar 685 alumnes de les escoles de música. Els beneficiats formen part de 179 societats musicals integrades en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (Fsmcv), en virtut del conveni signat entre Bankia, l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i la federació.

Esta iniciativa, que forma part del projecte «Bankia escolta València», té com a finalitat fomentar l'estudi de música en les societats musicals com a mitjà per a contribuir al desenvolupament de la música popular de la Comunitat Valenciana, de gran tradició a totes les comarques, i que, en 2018, va ser declarada bé d'interés cultural (BIC) per la Generalitat.

Pel que fa a les sol·licituds rebudes, del total de 1.751 sol·licituds, 536 corresponen a la província d'Alacant, 1.084 a València i 131 de Castelló; i dels 685 alumnes, 217 pertanyen a la província d'Alacant, 432 a València i 36 a Castelló.

El director corporatiu de la Territorial de Bankia a València i Castelló, Jaime Casas, subratlla que la concessió d'estes beques a 685 persones de les tres províncies «recalca el compromís de l'entitat amb la formació, amb els joves i amb un element de cohesió i vertebració territorial tan important per a la Comunitat Valenciana com és la música i el treball realitzat per les societats musicals».

Per a la presidenta de la federació, Daniela González, este programa de beques «té una importància fonamental per a l'alumnat de les escoles de música, ja que enllaça perfectament amb els objectius de la nostra federació i de les seues societats musicals de promoure la inclusió social i la igualtat d'oportunitats». Per això, considera que este projecte «és un clar exemple d'això, ja que permet incentivar els estudis de música sense que repercutisca en l'economia de les famílies».

Segons la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'IVC, Marga Landete, «les beques Bankia ja s'han convertit en un puntal imprescindible per a la formació dels alumnes, perquè contribuïxen a homogeneïtzar les oportunitats de l'alumnat i donen suport a la formació musical de molts joves que, d'altra manera, tal vegada es veurien obligats a relegar a un segon pla».

Selecció de les persones becades

Els alumnes becats disposaran d'un import individual màxim del 90 % del total abonat en concepte de matrícula, quotes i classes de llenguatge musical i instrument, amb un límit de 500 euros.

Per a la selecció d'estudiants s'ha dut a terme un procés basat en criteris acadèmics, econòmics i socials amb l'objectiu de facilitar ajudes a les famílies amb menys recursos de la Comunitat Valenciana.

En relació als indicadors acadèmics s'ha tingut en compte si l'alumne s'ha matriculat en més d'un instrument, si hi ha més membres de la unitat familiar estudiant al mateix centre, i la valoració realitzada per l'escola. Pel que fa als barems econòmics, s'han observat els ingressos rebuts en l'últim exercici per part de la unitat familiar i s'ha incrementat la puntuació si disposaven d'un compte en Bankia.

Finalment, en relació als aspectes socials, s'han até si l'alumne s'ha de desplaçar a una altra localitat per a estudiar, si té alguna discapacitat, o si pertany a una família nombrosa o monoparental.

Des que en 2014-15 es va posar en marxa la primera edició de 'Bankia escolta València' ja s'han beneficiat 5.097 estudiants. Amb esta iniciativa, Bankia mostra el seu compromís amb un dels trets més identificatius de la cultura de la Comunitat Valenciana.