La nova membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Tudi Torró, va prendre ahir possessió del seu càrrec en un acte en el Palau de la Generalitat, en el qual va instar a continuar treballant «per un país normalitzat, on el valencià deixe de ser una llengua desprestigiada, minoritzada i infravalorada».

«La llengua és patrimoni de tots, no s'ha d'usar com un arma política, ningú l'ha de patrimonializar, ni a favor, ni en contra», va asseverar. Així, va assegurar que la responsabilitat de defendre el valencià «és de tots». «L'escola i l'educació són un motor imprescindible, però no l'únic», va avisar, al mateix temps que va instar la societat a «acompanyar» i als polítics a «legislar amb valentia, i ser coherents amb les seues actuacions públiques».

Estes van ser les paraules de la nova acadèmica de l’AVL, que va prendre possessió en substitució de la mestra i escriptora Carme Miquel, qui va morir al juny. Torró va començar el seu discurs recordant Miquel, a qui va qualificar com una «guardiana de la llengua», i «una mestra en tot allò que va fer, com a escriptora, articulista i també com a persona compromesa amb el món que l'envoltava».

Això últim també és característic de Torró, que va recordar que procedix «del sud». «Sé que el sud necessita ser mirat, reconegut i estimat», va relatar la professora de la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant i resident a Elx. A més de docent, la nova acadèmica, que és l'octava dona que ocupa un seient en l'AVL, ha sigut inspectora d'educació i directora territorial d'Educació a Alacant. També és coautora d'un estudi sobre els programes d'immersió lingüística.

«Pertànyer a l'AVL suposa per a mi una gran responsabilitat i una oportunitat que mai hauria pogut ni imaginar, m'arriba en un moment en què la meua vida professional després de 42 anys havia arribat al final, havia de tancar portes per a obrir unes altres, i esta que s'acaba d'obrir em dona l'oportunitat de seguir lligada a la meua passió», va explicar. «Si algun fil conductor ha existit en la meua vida, ha sigut la defensa del valencià, de la cultura i del territori on em reconec», va matissar.

Torró va defendre que ha dut a terme la seua tasca «sempre des de la inclusió i el respecte a l'altre, partint de la pedagogia que ix del local per a arribar al global». «Com sempre he dit, sense arrels no podrem volar, solament tenint clar d'on venim, podrem sentir-nos com a casa en el món», va agregar.

L’acadèmica -que també va mentar al discurs a Ovidi Montllor, Isabel-Clara Simó i Ausiàs March- va explicar que el seu compromís amb el valencià s’entén per la «fidelitat al meu poble i a la llengua que em van transmetre els meus pares» a qui, emocionada, va recordar i va agrair que li ensenyaren la seua llengua i la dels seus avantpassats, sent «coherents en uns temps difícils en els quals la renúncia era fàcil i estava ben vista per la societat».

Així mateix, va agrair als acadèmics la confiança que li han depositat per a dur a terme «esta tasca tan estimulant».

Més espais de tolerància

«L'Acadèmia Valenciana de la Llengua necessita ser visible en el sud. Ho és molt poc. El sud és un gran desconegut», va explicar el president de l'AVL, Ramon Ferrer, que va destacar que la presència de Torró permetrà tindre a l’Acadèmia una veu del sud i « treballar per la llengua creant espais de tolerància lingüística allà on ara hi ha moltes barreres».

Ferrer, a més, va detallar que «poques vegades l'elecció d'un nou acadèmic o acadèmica ha suscitat, com en este cas, el consens, pràcticament unànime, del ple de l'AVL» i això que va reconéixer que «No era una decisió senzilla, ja que es tractava de cobrir la vacant de nostra estimada Carme Miquel.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va considerar que la nova incorporació és «garantia d'èxit per a l'AVL» i va coincidir amb la docent que «el valencià no pot ser una pedra per a llançar-se», perquè les llengües «són ponts, no murs». Precisament, el president va apuntar que Carme Miquel estaria satisfeta «de vore com el seu seient en l’AVL passa a ser ocupat per Tudi Torró».

L’acte va reunir a la majoria del Consell, ja que assistiren els consellers Vicent Marzà, Mireia Mollà, Vicent Soler, Rafael Climent o Rosa Pérez, entre altres. A més, també estigueren presents polítics com Ciprià Ciscar, acadèmics de l’AVL i representants del Consell Valencià de Cultura, junt amb personalitats de la societat.