Aquesta setmana tots els grans col·lectius de nostra terra celebren, sota el lema ‘Tots a una veu’ de Generalitat, el gran dia de la Comunitat Valenciana, el 9 d’Octubre. Una raó per a celebrar tot el que fa únic a aquest territori i els seus habitants i que, lògicament, ha comptat amb el protagonisme de les societats musicals de la Comunitat Valenciana.

Aquestes entitats, representades per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), vertebren la Comunitat de nord a sud amb presència en més del 95% dels municipis de més de 500 habitants. Elles porten segles modelant i donant forma a la cultura valenciana a través dels seus quasi de 600 centres educatius repartits per tot el territori de la Comunitat Valenciana, amb prop de 1.100 bandes de música, 200 orquestres de cambra i simfòniques, 200 corals, 5.300 professors, 50.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis. Connstitueixen, sense cap dubte, un moviment cultural, educatiu i també social, únic en el món.

Així, la FSMCV i les seues societats musicals havien de formar part de la gran celebració de la identitat valenciana. Per això des de FSMCV, i com a part de les celebracions posades en marxa per la Generalitat Valenciana, s’ha programat actuacions musicals protagonitzades per 9 bandes de música per a celebrar el 9 d’Octubre. A l’uníson, i sota el lema «Terra de Música», des de cadascuna de les 3 capitals, 3 bandes de música han dut a terme en la vesprada del dia 8 sengles actuacions musicals obertes a tots els públics,

Els escenaris: tres punts marítims per a remarcar la connexió amb el territori. Des del Port d’Alacant la música va ser a càrrec de la Societat Musical L’Harmonia, la Societat Musical L’Aliança de Mutxamel i l’Agrupació Artístic Musical El Treball de Xixona. Per la seua part, en el Grau Castelló, l’Associació Musical Valldalbense, la Unió Musical La Pobla Tornesa i la Unió «Mestre Gargori» van ser els mestres de cerimònia. Finalment, en la capital, en la Marina de València, l’Agrupació Musical San Isidro, l’Agrupació Musical San José de Pignatelli i l’Agrupació Musical Acacias-Picayo van delectar al públic amb els sons més representatius de la nostra terra.

La presidenta de la FSMCV, Daniela González, explicava que «com a novetat, enguany estes actuacions musicals s’han realitzat vora mar, unint així el Mediterrani, la festa i la música, elements que ens identifiquen als valencians i el nostre estil de vida. Per tant, el 9 d’Octubre és la millor ocasió per a que les nostres bandes tornen a omplir de nou els carrers de música i fer partícips a tots els ciutadans d’este ambient festiu del dia de tots els valencians i valencianes».

Debut

També la vespra del dia gran ha acollit el debut de la ‘Banda Simfònica Ciutat de València’ als jardins del Palau de la Música, una banda de nova creació impulsada pel Palau i formada per músics procedents de 15 societats musicals de la comarca de València ciutat i la Coordinadora de Societats Musicals Federades de la Ciutat de València. Sota la direcció de Celia Torá Mateu, la banda va interpretar un repertori colorit i festiu, baix el lema ‘Sons de festa’, emmarcat en els actes del 9 d’Octubre.

Símbol de resiliència

Emmarcat a l’acte institucional celebrat ahir en el Palau de la Generalitat i presidit pel President de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha repetit una de les imatges que van definir les celebracions del passat any 2020. Passant les 9 del matí del dissabte 9 d’octubre, músics de l’Associació Cultural Falla Jerònima Gales Litógrafo Pascual i Abad de Valencia, van copar els balcons del Palau de la Generalitat per a posar la banda sonora a la jornada matinal del dia de la Comunitat Valenciana.

Els músics i els balcons, una de les associacions nascudes de la pandèmia que millor simbolitzen la part positiva dels últims anys, representant l’esperit de resiliència i il·lusió que han mantingut a flotació no sols al col·lectiu de les societats musicals, sinó a la societat valenciana íntegrament, rebien així ahir un nou homenatge. En clau positiva, les notes dels músics van sonar més que mai a optimisme i esperança.