La Biblioteca Valenciana exposa una mostra de la biblioteca cervantina a la sala d’exposició permanent i fa un taller didàctic sobre els llibres que han marcat la nostra vida per a commemorar el Dia del Llibre.

La mostra de la col·lecció cervantina s’obri al públic hui, 23 d’abril, coincidint amb el Dia del Llibre i l’efemèride de la mort de Cervantes. Considerada com una de les col·leccions especialitzades més importants en Cervantes que hi ha a Espanya, compta amb 4.442 documents i inclou edicions d’obres de l’autor i estudis sobre la seua vida i altres aspectes rellevants del creador del Quixot: biografies, catàlegs, discursos, diccionaris, obres de teatre, retalls de premsa i fins i tot receptes de cuina que contextualitzen l’obra.

‘El Quixot’ és una obra universal que està traduïda a moltes llengües. La Biblioteca Valenciana disposa d’exemplars traduïts a 29 idiomes diferents com ara grec, àrab, xinés i japonés, exemplars que el visitant podrà veure en l’exposició.

Uns altres documents que es poden consultar són: l’edició impresa a València en 1605 per Pedro Patricio Mey, la ‘Vida de Cervantes’ pel seu primer biògraf Gregorio Mayans i Siscar, ‘Cartas cervantinas’ de Juan Antonio Mayans i Siscar i Juan Antonio Pellicer i Saforcada, ‘Ensayo crítico sobre las Novelas ejemplares de Cervantes con la bibliografía de sus ediciones’ per Luis Orellana i Rincón i ‘El Ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha compuesto por Miguel de Cervantes Saavedra, Nueva edición, corregida por la Real Academia Española’ per Joaquin Ibarra.

A més, es disposa d’una guia de recursos sobre la biblioteca cervantina que s’inclou en la pàgina web http:bv.gva.es

La Biblioteca Valenciana custodia la col·lecció del bibliòfil i cervantista valencià Francesc Martínez i Martínez, que va iniciar la seua col·lecció en 1905. En 1952 la Diputació de València va adquirir la seua biblioteca i des del 2001 la Biblioteca Valenciana és l’encarregada de cuidar el contingut amb el compromís d’incrementar la col·lecció.

El dia 23 d’abril, a les 12 hores, es fa el taller didàctic ‘Llibres memorables de la nostra vida’, gratuït i dirigit a un públic adult. El taller consistirà en l’anàlisi i el debat sobre les claus perquè ens enganxe un llibre o per què recordem més sovint els personatges abans que l’argument. Per a assistir al taller s’ha de fer una reserva prèvia en el web de la Biblioteca.

Autor influent

Cervantes és considerat un dels autors més influents de la literatura universal, i les seves obres han inspirat adaptacions cinematogràfiques i han modificat la manera d’entendre la novel·la, especialment en l’àmbit hispànic i anglès. En homenatge a l’autor, el seu rostre figura a les monedes de fracció d’euro (10, 20 i 50 cts.) encunyades a Espanya. L’any 1613 va ingressar al Tercer Orde de Sant Francesc. El 22 d’abril de 1616 va morir. Va ser enterrat, amb l’hàbit franciscà, al convent de les trinitàries de Madrid.