Dades de Frontex

Cau l'arribada d'immigrants a la UE, però es dispara un 48 % en la ruta cap a Canàries

Al gener, segons l'agència de control de fronteres europea, van arribar un total de 6.643 persones, un 50 % més que al desembre i 10 vegades més que fa un any

Trasllat al port de La Restinga, a El Hierro, d'una piragua rescatada davant de l'illa, el passat 29 de gener.

Trasllat al port de La Restinga, a El Hierro, d'una piragua rescatada davant de l'illa, el passat 29 de gener. / GELMERT FINOL / EFE

Silvia Martinez

Totes les rutes migratòries amb destinació a la Unió Europea van registrar descensos el mes de gener excepte la que unix Àfrica i Canàries a través de l'Atlàntic. Segons les dades preliminars de l'agència europea per al control de les fronteres exteriors (Frontex), el nombre d'immigrants que van arribar de manera irregular es va reduir, en el primer mes de l'any 2024, un terç respecte al mes de desembre, fins a arribar a les quasi 14.000 persones, encara que les arribades a Canàries es van disparar un 48 %. Això significa que van arribar a l'arxipèlag canari 6.643 persones de manera irregular, quasi el doble que al desembre i 10 vegades més que fa un any.

Es tracta de la ruta que ha experimentat el major augment d'usos irregulars. Una tendència que l'agència, amb seu a Varsòvia, atribuïx a "l'augment de la demanda d'immigrants subsaharians" que transiten per Mauritània amb intenció d'arribar a territori europeu a través de les illes, un territori al qual van fer una visita oficial la setmana passada la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, amb l'objectiu de reforçar la col·laboració i frenar l'eixida de piragües. A canvi, els dos executius van prometre un import de 500 milions per a impulsar-ne el desenvolupament.

"En els últims mesos, els traficants de persones han estat amuntegant un nombre cada vegada major de migrants en xicotetes embarcacions pesqueres de fusta conegudes com a piragües, posant en major perill la vida de les persones a bord", assenyala Frontex en un comunicat en el qual subratlla el seu "compromís" per a salvaguardar les fronteres de la UE. Segons l'agència, actualment compten amb 170 agents i personal de Frontex donant suport a Espanya a les illes Canàries i a la regió del Mediterrani Occidental. En total, l'agència compta amb 2.370 agents en diverses operacions.

Descensos en la resta

Excepte l'atlàntica, la resta de rutes van registrar descensos importants. En el cas del Mediterrani central, les arribades van caure un 71 % i hi van arribar 1.533 persones, principalment procedents de Tunísia, Bangladesh i Síria. També van caure un 66 % les arribades a Espanya a través del Mediterrani occidental, cosa que va fer que foren interceptades al gener 624 persones, mentres que la reducció al Mediterrani oriental, entre Turquia i Grècia, va ser del 41 % amb 3.995 interceptades. La mateixa tendència es va donar en la ruta dels Balcans occidentals amb una caiguda del 30 % (740 persones interceptades), en la frontera entre Bielorússia i les repúbliques bàltiques amb una caiguda del 2 % (269 persones interceptades) i al canal de la Mànega amb una reducció del 4 % i 3.168 persones interceptades intentant entrar al Regne Unit.

Suscríbete para seguir leyendo

TEMAS