Citen a declarar a tres comissaris de la Policia Local de València com a investigats per presumpta prevaricació

Un oficial participant en la prova per a inspectors els ha denunciats per presumptament afavorir a un dels candidats en una borsa de comandaments

Celebració del Dia de la Policia Local a la central de l'avinguda del Cid.

Celebració del Dia de la Policia Local a la central de l'avinguda del Cid. / GERMAN CABALLERO

José Miguel Vigara

José Miguel Vigara

La magistrada del jutjat d'instrucció número 5 de València ha citat a declarar, en les pròximes setmanes i en qualitat d'investigats, a tres comissaris de la Policia Local de València per un presumpte delicte de prevaricació administrativa que suposadament haurien comés com a membres de la comissió avaluadora de la borsa d'ocupació per a ascendir a inspectors, que es va celebrar el gener de 2021. Altres dos comandaments policials, dos inspectors, també han sigut cridats a declarar com a investigats. El primer d'ells és el policia que va resultar guanyador del procés de selecció de personal, i el segon era el responsable d'acarar i valorar els títols i mèrits de cada aspirant.

En el cas dels 3 comissaris, es dona la circumstància que 2 d'ells són comissaris principals, màxim grau de l'escalafó policial. Un d'estos principals, a més, acaba de jubilar-se recentment. Els cinc investigats són comandaments policials de la màxima confiança del comissari cap de la Policia Local de València, José Vicente Herrera, i, per tant, del regidor de Protecció Ciutadana Jesús Carbonell i de l'alcaldessa María José Catalá.

Jesús Carbonell, María José Catalá y José Vicente Herrera posan en una visita a la central de la Policía Local.

Jesús Carbonell, María José Catalá i José Vicente Herrera posen en una visita a la central de la Policia Local. / Fernando Bustamante

La denúncia la va interposar un oficial

La jutgessa va obrir diligències prèvies sobre esta borsa d'inspectors a mitjan novembre de 2023 a partir de la denúncia interposada per un oficial, que va participar en este procés de millora d'ocupació per a ascendir a inspector i que va quedar molt ben classificat en el concurs de mèrits, però molt relegat en l'apartat del supòsit pràctic. El denunciant acusa els comissaris d'haver comés una presumpta prevaricació perquè formaven part de la comissió avaluadora, el tribunal que va valorar i va puntuar els diferents aspirants. Segons el recurrent, l'agent guanyador del procés selectiu va presentar un títol davant el departament de Recursos Humans de la Policia Local de València, presumptament “no vàlid”, perquè el seu títol equivaldria a una diplomatura i no a un grau universitari com requeria la convocatòria. “En resum, entenem que podria haver-se conculcat, de manera intencionada, les bases de la convocatòria, amb greu perjuí per a la resta de persones que es van presentar a este procés”, assenyala el denunciant.

Ja va haver de recórrer al Consell de Transparència

Així mateix, en la seua denúncia, l'oficial disconforme fa constar que, abans de portar a la justícia ordinària el seu cas, va exigir mitjançant la via administrativa que la Policia Local i l'Ajuntament de València li facilitaren l'examen corregit del guanyador de la prova per a comparar-lo amb el seu propi i comprovar en què havia fallat. Davant les negatives reiterades de les autoritats de l'Administració local, va haver de recórrer al Consell de Transparència, que li va donar la raó el 21 de juliol de 2022 i va obligar el consistori al facilitar-li l'exercici. Estos retards, argumenta el recurrent, van poder causar-li “greu indefensió en provocar el venciment de terminis en els possibles recursos administratius”. 

Amb tot, l'afectat va plantejar un recurs extraordinari de revisió al qual tampoc se li va contestar, de manera que va acudir al Síndic de Greuges. L'octubre de 2023, l'alt comissionat de les Corts també li va donar la raó i va concloure “la falta de col·laboració i una absoluta falta de compromís” per part de l'Ajuntament de València, que ha ignorat les successives recomanacions del Síndic i les instruccions donades per a millorar la transparència de la Policia Local.

Resposta de la Prefectura

Per la seua banda, fonts de la Prefectura de la Policia Local de València han defés este procés de selecció de personal. «Entenem que este assumpte l'hauria de dirimir un contenciós administratiu, però, en qualsevol cas, la prova es va realitzar d'acord amb la llei», assenyalen les fonts consultades. Els agents seran defesos per un advocat de l'Ajuntament de València perquè, a més, el mateix consistori figura també com a denunciat en la causa inicial. «Estem convençuts que el tema no tindrà recorregut judicial i, a més, el recurrent denuncia ara malgrat que la borsa es va celebrar fa 2 anys, i, a més, va quedar en el lloc 44 dels 15 seleccionats», conclouen des de Prefectura. 

Suscríbete para seguir leyendo