Guerra a Ucraïna

Els Estats Units alerta que l'OTAN es veurà arrossegada a una guerra contra Rússia "si Ucraïna cau"

Lloyd Austin diu que "si Putin té èxit ací, no pararà", i alerta que Moscou "continuarà avançant i atacant territoris sobirans dels seus veïns"

El secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin.

El secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin. / EP

EP

El secretari d'estat estatunidenc, Lloyd Austin, ha afirmat que l'OTAN es veurà arrossegada a un conflicte amb Rússia en cas que Ucraïna perda contra Moscou en el marc de la invasió començada el febrer de 2022 per orde del president rus, Vladímir Putin.

"Sabem que si Putin té èxit ací, no pararà. Continuarà adoptant més accions agressives a la regió", ha dit durant una compareixença davant la Comissió de Servicis Armats de la Cambra de Representants estatunidenca. "Si Ucraïna cau, realment crec que l'OTAN estarà en una lluita amb Rússia", ha agregat.

"Si Ucraïna cau, Putin no es detindrà ací. Continuarà avançant i atacant territoris sobirans dels seus veïns. Si eres un país bàltic, estàs realment preocupat sobre si eres el següent. Coneixen a Putin, saben de què és capaç", ha manifestat Austin, que ha incidit en la importància de mantindre el suport militar a Kíiv per a fer front a l'ofensiva russa.

Així, ha afirmat que "tots els dies" es veuen "els riscos en el camp de batalla, on els ucraïnesos lluiten amb valentia per a defendre el seu territori", i ha confirmat que l'exèrcit rus està aconseguint avanços a l'est d'Ucraïna. "No ajudar Ucraïna és un camí molt perillós", ha alertat.

L'exèrcit ucraïnés està començant a experimentar escassetat de municions per la falta d'aprovació de més ajuda estatunidenca i malgrat el continu suport de la resta dels seus socis. Els fons dels Estats Units, que és el país que més hi ha aportat amb diferència, es troben bloquejats per una disputa pressupostària entre els demòcrates i els republicans al Congrés.

"Si seguim per este camí, seria un regal per a Putin", ha dit, al mateix temps que ha recalcat que altres països podrien començar a sospesar si els Estats Units "és un soci o aliat de confiança". "Els aliats estan preocupats pels missatges que estem enviant i el fracàs a l'hora de fer costat a Ucraïna i, certament, ha tingut un impacte sobre la moral de les tropes ucraïneses", ha reconegut.

D'altra banda, ha insistit que la guerra a Ucraïna "va sobre seguretat nacional i sobre un orde internacional basat en normes". "No volem viure en un món en el qual un país pot redibuixar les fronteres del seu veí i prendre de manera il·legítima el seu territori sobirà", ha resolt.

Les paraules d'Austin han rebut una ràpida resposta de la portaveu del Ministeri d'Exteriors de Rússia, Maria Zajarovna, que ha afirmat que són una "bogeria". "És una amenaça directa a Rússia o un intent de presentar una excusa per a Zelenski? En tots dos casos, és una bogeria, però ara tots veuen qui és l'agressor: Washington", ha assenyalat en el seu compte en Telegram.

Suscríbete para seguir leyendo