Ramon de Segon Tram i Verònica de Saragossa guanyen el concurs d'indumentària de Torrent

Les peces dels segles XVIII i XIX tornen a la desfilada més clàssica, organitzada per la falla Barri Cotxera

Emoció, èxit i un gran desplegament de peces de roba valenciana dels segles XVIII i XIX. Així va transcórrer el 29é Concurs d'Indumentària Valenciana Narci Garcia de Torrent, organitzat per la falla la Cotxera, i que va omplir la Sala Cívica de l'Antic Mercat durant el cap de setmana. Ramon de Segon Tram i Verònica de Saragossa varen guanyar el certamen en la categoria de persones adultes.

La cita era esperada perquè la pandèmia havia impedit que aquesta mostra biennal arribara a la ciutat. En total, varen ser 18 els i les participants en les quatre modalitats del concurs, que pertanyen a quatre comissions de la ciutat de València i a 11 de Torrent. Les categories proposades per l'organització eren infantil femenina, infantil masculina, adulta femenina i adulta masculina, amb diversos premis per cadascuna. I el periodista i mestre Aitor Sánchez va ser l'encarregat de presentar l'acte.

Un jurat especialitzat

La prova consisteix cada any en una desfilada en la qual un jurat especialitzat pren la decisió. I enguany estava integrat per Luis Calderón, membre del Grup de Danses el Piló de Burjassot, de l'Associació Amics del Corpus de València i col·laborador als grup de Danses Almirall, la Carraspera i Grup Ball de Torrent; Sergio Esteve, torrentí membre investigador del "Museo del Traje" de Madrid, a més d'especialista en indumentària valenciana aristocràtica i cortesana del segle XVIII i XIX i indumentarista de les últimes set falleres majors infantils de València; Fernando Garcia, gerent de l'empresa Mar de Seda, especialista en mocadors i teixits de l’ofici de la seda, que ha vestit a falleres majors de València, gaiaetes de Castelló i Bellea del Foc d’Alcant, i Javier Bayot, gerent de l’empresa sedera Vives i Marí, una firma pionera en l'ofici de l'art de la seda valenciana des de fa més de 60 anys.

Membres del jurat.

lsena@epi.es / FBC

El moment més esperat va ser el del lliurament de premis. Verònica, de la falla Saragossa-Parc Central, va guanyar en modalitat femenina, vestida amb guardapeus de seda i 'farfalar', amb característiques de l’època romàntica (que més tard quedarà s'utilitzaria pel poble), a més d'indumentària hivernal amb refaix i caputxa. Amb ella, Alícia de la falla Segon Tram va quedar segona mentre que Andrea de la comissió Lope de Rueda va ser tercera.

Adults premiats en el concurs.

lsena@epi.es / FBC

En la categoria masculina per a persones adultes, el primer premi va ser per a Ramon, de la falla Segon Tram-Avinguda del País Valencià-Caixa d'Estalvis i voltants, amb un model que emulava els dels valencians que van acudir a les noces del rei Alfons XII en representació de la província. Pepe de la comissió Sant Roc va quedar en segon lloc i el tercer va ser Christian, de Sedaví.

Indumentària detallada en els infantils

En les categories infantils també hi hagué una interessant varietat de peces i models. Natàlia, de la falla Arrancapins de València, va lluir una indumentària d’hivern de festa amb caputxa o mantellina, a més de camisa llarga, sinagües de reproducció, sinagües antigues de llenç, calces de color amb lligacames, xipó negre, refaix, davantal negre i mocador de batista brodat a mà a punt de cadeneta amb un dibuix antic. Completava amb canó de boles, pinta trencada, arracades de bellotes de reproducció i coberta amb una mitja lluna. El segon premi va ser per a Sara de la falla Pius XI-Fontanars de València.

I en infantil masculina, va ser Álvaro, de la comissió Nicolau Andreu i Adjacents, qui va guanyar, vestit amb indumentària del segle XVIII de treball d’estiu en la qual destacaven els saragüells i jupetí. En el segon lloc va quedar Aitor de Sants Patrons mentre que Jaume d'Escultor Vicent Pallardó quedà tercer en el concurs.