Jornada solidària: l'Hospital de Dénia ha acollit la visita d'una trentena de sanitaris ucraïnesos destinats en el front

Els sanitaris ucraïnesos han oferit una xarrada als professionals de Dénia sobre medicina de guerra

També han visitat els diferents servicis de l'hospital per a conéixer de primera mà les diferents tècniques i procediments que empren els seus homòlegs dianenses

• Els sanitaris ucraïnesos passaran 10 dies a Xàbia, convidats per l'ONG Cultura contra bales

Els sanitaris ucraïnesos també han visitat l'hospital

Els sanitaris ucraïnesos també han visitat l'hospital / Levante-EMV

L'Hospital de Dénia ha acollit la visita este matí d'una trentena de sanitaris ucraïnesos, destinats en el front de guerra, en una jornada organitzada per a intercanviar experiències amb els professionals del centre hospitalari sobre la labor que estan desenvolupant.

La visita forma part d'un programa de respir de 10 dies, organitzat per l'ONG espanyola Cultura contra Bales i l'organització no governamental ucraïnesa Repower, amb la qual col·labora l'Hospital de Dénia a través de diferents activitats.

En el centre dianense els professionals sanitaris ucraïnesos han oferit una xarrada sobre medicina de guerra als seus homòlegs locals, en la qual han abordat qüestions com l'impacte de la contesa en el sistema sanitari ucraïnés, tant en termes d'infraestructura com de recursos humans i materials.

Els sanitaris han intercanviat experiències amb el personal de l'hospital

Els sanitaris han intercanviat experiències amb el personal de l'hospital / Levante-EMV

A més, han parlat de les dificultats i els desafiaments als quals s'enfronten diàriament en el seu treball en el front de guerra, incloent-hi l'escassetat de recursos, la falta de seguretat i l'impacte psicològic. De fet, en l'expedició amb la qual viatgen els acompanya un grup de psicòlegs especialitzats en situacions de conflicte.

Un moment de la jornada

Un moment de la jornada / Levante-EMV

L'obertura de la jornada ha sigut a càrrec del gerent del departament de salut de Dénia, José Félix Quintero, que ha estat acompanyat per les presidentes de les organitzacions no governamentals Cultura Contra Bales i Repower, Natalia Moskalenko i Maryna Sadykova, respectivament.

D'altra banda, després de la xarrada, els professionals ucraïnesos han visitat els diferents servicis de l'hospital per a conéixer de primera mà diferents tècniques i procediments emprats en el centre dianense.

Al llarg dels deu dies del programa de respir alguns professionals de l'Hospital de Dénia organitzaran activitats complementàries, com a classes de paddle surf, ioga o meditació, estes últimes impartides per l'especialista en reumatologia, Liliya Yankova, entre altres.

Programa de suport al personal sanitari

La guerra està tenint un impacte devastador en el sistema sanitari d'Ucraïna, amb més del 40% de les infraestructures sanitaras destruïdes o danyades, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

A més, l'accés a l'atenció mèdica s'ha vist greument afectat, especialment en les zones més devastades pel conflicte. L'escassetat de medicaments i subministraments és un altre problema apressant.

En este sentit, el programa de respir de Repower, per a fer costat al personal sanitari, ha demostrat tindre un impacte positiu en la salut mental i el benestar dels sanitaris ucraïnesos que han participat en ell. El projecte, que fins ara només s'havia desenvolupat a Suècia, té com a objectiu oferir als professionals sanitaris un entorn de descans i desconnexió del trauma i la pressió constant en el qual desenvolupen la seua labor assistencial.