De Colomet a la música d’arrel de la Rondalla Agredolç, al porrat de Sant Macià de Ròtova

Les activitats programades es celebren del 23 al 25 de febrer

Oceäns, un grup saforenc que actuarà a Ròtova

Oceäns, un grup saforenc que actuarà a Ròtova / Levante-EMV

Salva Talens Carbó

Ròtova aposta per un ventall divers en la programació musical del porrat de Sant Macià de 2024. La Carpa Jove, a l’aparcament del carrer Comtes de Ròtova, acollirà dissabte 24 de febrer, a partir de les 12h, el concert de Colomet, Oceäns i Erebo DJ. Colomet és el projecte musical de la valenciana Paloma Aparici (Bèlgida, 1997), que aposta per un pop enganxós amb un peu a les músiques urbanes i un altre al reggaeton, i que arriba amb un disc de debut molt personal, ‘22’, produït per Mark Dasousa. 

Oceäns, per la seua banda, és un grup saforenc de música urbana, influenciat de ritmes llatins i caràcter festiu. Un cartell que completarà Erebo DJ, que acompanya habitualment Colomet. La música també sonarà a la Carpa Jove divendres 23, amb Disco Go!

La plaça Major, per la seua banda, concentrarà la major part de la programació musical de 2024 del Porrat de Sant Macià, amb espectacles familiars com la de La Banda del Drac (diumenge a migdia), una agrupació amb anys d’experiència, o els sons de la batukada Kum Kum Tra (divendres). 

La música d’arrel tindrà el seu espai amb l’actuació i el sarao assegurat de la Rondalla Agredolç (diumenge de vesprada); i serà motiu de trobada de l’Associació cultural de dolçainers i tabaleters de la Safor i la Colla de dolçainers i percussió de la Vall Blanca, dues agrupacions de les comarques veïnes compartint els carrers del porrat. La plaça Major també acollirà el tradicional concert de música festera de La Rotovense Musical, dissabte de vesprada.

Megapops i Zambra Fusión amenitzaran els sopars a la plaça divendres i dissabte, respectivament, amb versions de pop rock í de flamenc.

Durant tres dies, "el municipi de l’interior de la Safor proposa teixir un conjunt d’experiències per a diferents edats que mostren el municipi a la gent que ens visita i dinamitza el veïnat del poble", ha explicat Maria Fayos, regidora de Festes.

L’edició de 2024 comença amb un «porrat menut», amb tallers al voltant del món romà, taronjada i una exposició que mostra el porrat "a través dels ulls dels nostres infants". "Per a nosaltres és important implicar totes les mirades", ha explicat Antònia Paredes, regidora de Cultura i de Criança, Formació i Educació Integral, "des dels més menuts fins a la gent gran, que s’ha implicat a mostrar-nos experiències teixides, omplint de colors els diferents espais del poble o amb la mostra de boixets i punt de ganxo. 

El carrer Joan XXIII acollirà l’exposició "Brodant la revolta", com una mostra reivindicativa des de la tasca artesanal; i al Centre Parroquial mostrarem com hem viscut de manera tradicional amb "la natura teixida".

Els orígens del Porrat de Sant Macià, integrat dins de la Ruta dels Porrats de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, se situen al voltant de Sant Jeroni de Cotalba, a finals del segle XVI, coincidint amb la visita de Felip II al monestir; compta amb el mercat tradicional, situat als carrers Sant Josep, carrer Major, Comtes de Ròtova, el carrer Sant Joan XXIII i el carrer Abadia, que també acollirà l’espai editorial, a banda de tallers i jocs; l’espai per a associacions, a la plaça Major; la Fira Agroalimentària, Artesana i Turística, situada al carrer Joan XXIII.

El disseny del cartell de 2024 ha anat a càrrec de Sergi Mendoza, seguint la línia d’imatge del porrat marcada per Álvaro Sanchis. La gent podrà visitar, també, el Centre d’Interpretació de la Pansa, la Vil·la Romana, on s’han organitzat visites guiades, i el monestir de Sant Jeroni de Cotalba, que col·labora en la programació.