Després de passar pels camps de refugiats de Grècia, denunciar els CETI de Melilla i visibilitzar la supervivència de les dones portadores a la frontera de Ceuta, la Caravana Obrint Fronteres posa el focus a Itàlia, una important via d'entrada per a les persones migrants.

Davant la «política de la por» confirmada pel tancament de fronteres de Salvini, mig centenar de persones pertanyents a diferents col·lectius de suport als immigrants van partir el passat divendres de la Comunitat Valenciana per unir-se a altres 250 integrants a Barcelona i posar rumb a Itàlia.

Els integrants, que alçaven cartells amb versos de Miguel Hernández, Blas de Otero, Rafael Alberti i Mario Benedetti es van concentrar darrere d'una pancarta amb la reivindicació «Obrim Fronteres». I així van posar rumb a Itàlia. Un país que, tal com denuncien els integrants de la caravana, juga «un paper clau en el disseny d'acords de externalització de fronteres amb Líbia on es violen sistemàticament els drets humans» i que «s'està convertint en referent de les polítiques antiimmigració que augmenten el racisme i la xenofòbia en les societats europees i l'ascens de moviments i forces polítiques d'extrema dreta».

La primera aturada a Itàlia triada per la Caravana va ser un poble situat a la frontera francoitaliana, una de les fronteres internes «més letals d'Europa», segons assenyala Proggeto20K, la xarxa italiana convocant de la marxa a la qual s'han sumat els 300 activistes de la Caravana Obrint Fronteres.

«Si el Mar Mediterrani és una fossa mortal, Ventimiglia és el símbol del fracàs de l'Europa oberta en el seu interior, una frontera Schengen d'aquelles que ja no haurien d'existir per a les persones, però que, al contrari, s'estan multiplicant i militaritzant en forma de nous murs on les mercaderies poden passar, però es jutgen la vida i els projectes de les persones», denuncien els seus integrants.

Almenys 16.500 migrants (una quarta part dels quals són menors) han passat la frontera pel poble italià en els nou mesos previs a abril de 2018. Menors de tan sol 12 anys sofreixen abusos, detencions i devolucions il·legals a Itàlia per part de la policia francesa, segons un recent informe d'Oxfam Intermón, denúncia Emilia Moreno (Dones Lliures CGT València).

Durant aquest viatge, que conclourà el proper 22 de juliol, els membres de la Caravana passaran per Mineo Niscemi, també a Itàlia, per concentrar-se al Centre d'Acolliment per a sol·licitants d'asil. Finalment, arribaran a Catania i a Riace, localitat en la qual conviuen 1.500 persones de 26 nacionalitats com a «model de referència en integració».