Moçambic i la República Democràtica del Congo travessen una greu crisi sanitària que podria agreujar-se amb el pas del temps. Tots dos països lluiten contra el brot de còlera i l'epidèmia d'ébola que els afecta respectivament. Mitjançant l'acció humanitària conjunta de Farmamundi i les ONG locals amb les quals treballa en terreny, s'estan duent a terme diverses intervencions per a millorar l'atenció primària de la població més vulnerable. Especialment dones, xiquetes i xiquets.

En març i abril de 2019, Moçambic va ser colpejat per dos ciclons tropicals consecutius, devastant diverses zones del país. Des d'eixe moment, un brot de còlera amenaça la salut de la població, que continua vivint en cases i allotjaments provisionals, sense les condicions sanitàries desitjables. Per part seua, a l'est de la República Democràtica del Congo, prop de 100.000 persones s'han vist forçades pel conflicte armat a abandonar els seus habitatges i a desplaçar-se cap a la frontera amb Uganda.

Crisi humanitària

Tot això en un context de crisi humanitària que inclou, a més del conflicte armat, una epidèmia de rubèola i la propagació del virus de l'ébola al país, després de la declaració per part de l'Organització Mundial de la Salut d'emergència de salut pública internacional.

«Estem sent testimonis de la fragilitat del sistema sanitari de tots dos països. Moçambic encara no s'ha recuperat del colp dels ciclons Idai i Kenneth», informa el director general de Farmamundi, Joan Peris.

Milers d'habitatges i assentaments estan destruïts, la qual cosa està afectant greument les instal·lacions de salut, d'aigua i de sanejament, amb les conseqüències que té això en la població. Els brots són comuns en zones on es consumeix aigua contaminada. «El còlera és una malaltia diarreica aguda que pot matar en qüestió d'hores si no es tracta. És una de les nostres prioritats», afig Peris.

Falta d'higiene i sanejament

Els qui van aconseguir eixir de les àrees afectades viuen de manera informal en escoles, esglésies o, a vegades, simplement en llocs oberts, on enfronten el risc d'infeccions respiratòries i altres malalties.