El projecte 'Vets for Africa' ha guanyat el Fons Icusta per a Projectes de Solidaritat 2019. La iniciativa impulsada per alumnes i professors de la Facultat de Veterinària de la Universitat CEU Cardenal Herrera ha sigut premiada amb 10.000 dòlars pel Consell Internacional d'Universitats Sant Tomàs d'Aquino amb la finalitat de continuar el seu compromís amb la millora de l'estat nutricional i la seguretat alimentària de la població a Malawi.

La coordinadora de Vets for Africa, Paula Martínez, professora de Veterinària del CEU-UCH, afirma que «el nostre objectiu és que la població faça passos cap a la consecució de la sobirania».

El programa de voluntariat compleix ja nou anys. Iniciat en 2011 a la regió Turkana de Kenya, des de finals de 2015 prossegueix la seua labor a la ciutat de Benga a Malawi, un dels països menys desenvolupats i més densament poblats del món. Este país africà intenta recuperar-se de les conseqüències del cicló Idai, que al seu pas, fa ara un any, va destruir milers d'habitatges, aliments, instal·lacions de sanejament i subministrament d'aigua.

Els cooperants del CEU-UCH col·laboren en programes per al desenvolupament de tècniques de reproducció assistida per a la millora genètica dels animals, desparasitaciones per al control de la zoonosi, formació tècnica als ramaders, creació d'un assentament apícola, construcció de botigues solars per a l'assecat d'aliments, a més de suport a un projecte de lactància materna i suport docent a l'escola de primària i secundària de la regió.

El projecte de 2020

'Vets for Africa' ha començat la seua desena edició amb el viatge de deu estudiants i quatre professors de la Universitat CEU Cardenal Herrera a Malawi. Els alumnes Isaac Amador, Carolina Mas, Sara Guillén, María Virginia Cano, Margarita Martínez, Claudia Martínez, Paula Redondo, Adrián Carmona, Carlos Giner y David Toribio, a més de Daniel Garijo, professor del Servei d'Idiomes de la Universitat, han format part d'esta nova edició del programa solidari.

La coordinadora de 'Vets for Àfrica' afirma que «els programes que desenvolupem actualment abasten cinc fronts: des de la millora de la sanitat animal, la millora genètica de la cabanya caprina i bovina, la millora de la higiene i seguretat alimentària, fins a la cerca de nous recursos amb la creació d'un assentament apícola i la formació pràctica des de l'Escola per a aconseguir una diversificació de les activitats de subsistència».

En 2019, estudiants i professors de Veterinària van participar en la creació d'un assentament apícola pilot en la missió de la Comunitat Missionera de Sant Pau Apóstol a Benga, on ha començat la formació en maneig de ruscos. La professora del CEU-UCH destaca com gràcies al material donat per tres apicultors particulars valencians, es va poder equipar als alumnes amb vestits de protecció, fumadors i diverses eines a fi de realitzar les sessions pràctiques en els ruscos, amb les degudes precaucions. «La població ha entés la potencialitat de les abelles com a font de riquesa econòmica i valor mediambiental, per això continuarem treballant en esta iniciativa amb l'objectiu de convertir la Missió a Benga en centre de referència per a l'activitat apícola de la regió, a més de primer punt de compra de mel a l'engròs».