«Units ho superarem» és el lema cooperatiu per excel·lència. L'estat d'alarma declarat el passat dia 14 de març pel Govern espanyol ha canviat l'activitat econòmica en la Comunitat Valenciana i la vida dels ciutadans. En este context s'estan donant mostres de solidaritat per part de moltes empreses. En estos temps del «queda't a casa» hi ha els qui han de continuar treballant fora de casa, i moltes vegades més del que és habitual, per a facilitar el necessari confinament de la majoria de la població i que l'impacte d'esta crisi sanitària en les nostres vides siga un poc menys traumàtic.

I ací estan les cooperatives, compromeses amb la comunitat i amb el territori. Els supermercats de les cooperatives de consum, amb Consum i les franquícies Charter al capdavant, reposen les seues prestatgeries diàriament per a continuar proveint als seus socis i clients. Però és que, a més, Consum està canviant tots els vals de 60 euros entregats per la Conselleria d'Educació a les famílies beneficiàries de beca de menjador per a assegurar-los l'adquisició d'aliments gratuïts mentre dure la suspensió de l'activitat educativa; i La Moixentina, proveïdora habitual de la Residència La Miraculosa en la localitat, manté el proveïment de productes i ha reforçat les accions de voluntariat.

Alimentació i transports

Les cooperatives agroalimentàries continuen produint aliments per a atendre una demanda que per moments es dispara. Ací està, per exemple, Anecoop, que ha donat 7.500 quilos de fruita als malalts, personal sanitari i col·lectius socials més castigats pel coronavirus. També Coavre, la cooperativa d'avicultors i ramaders valenciana, continua treballant per a alimentar als animals la carn dels quals arriba als supermercats.

El transport és la peça fonamental perquè tant els aliments com altres productes bàsics arriben a les seues destinacions, dins i fora de les nostres fronteres. I les cooperatives de transports, malgrat trobar-se baix pressió i amb moltes dificultats, continuen treballant sense descans.

Atenció a majors i depenents

Les cooperatives de treball associat dedicades de l'atenció a majors i persones dependents tampoc han parat: malgrat l'amenaça sanitària, continuen prestant els seus serveis en condicions duríssimes per a cuidar dels qui són ara més vulnerables, suplint en molts casos el paper de les famílies en estos temps de confinament. I el mateix passa amb les de neteja, que sumen a les seues tasques habituals una especial desinfecció de supermercats, hospitals i centres de treball perquè cada matí, quan s'alça la persiana, els treballadors i clients entren a un entorn el més segur possible.

Una de les primeres cooperatives a reaccionar va ser la de Viver, productora del prestigiós oli, que quan es va decretar el tancament de bars i restaurants va anunciar immediatament que retardaria als seus clients del castigat sector de l'hostaleria el termini per a pagar les compres realitzades.

O les cooperatives de crèdit: Caixa Popular va informar el dia 13 de març que disposava una línia de finançament per a mitigar els efectes del coronavirus: fins ara són ja un total de 440 milions d'euros els habilitats per a ajudar a l'economia valenciana en la crisi provocada pel Covid-19. També Cajamar i Caja Central de Orihuela, entre altres, estan donant facilitats en l'àmbit financer i han posat a la disposició d'empreses, comerços i autònoms línies de crèdit i préstecs.

Moltes més accions

Un grup de cooperatives del sector tèxtil i del calçat, com les aparadores de Petrer i Fil a Fil, han posat les seues màquines de cosir a confeccionar màscares de protecció. També Sercoval, dedicada normalment als serveis socials, està estos dies cosint màscares. O l'alacantina Makinacción, agència de comunicació que oferix gratuïtament durant este període assessorament en comunicació de crisi a xicotetes cooperatives i altres emprenedors.

La cooperativa de perruqueria i estètica, que dona servei a petites empreses o autònoms dedicats a estes activitats, ha donat caixes de guants de vinil i nitril a Sanitat, ajuntaments i a l'Hospital General. En la mateixa línia, una altra cooperativa de serveis, Covalser, està subministrant materials de protecció a diferents sectors cooperatius.

Hi ha cooperatives agràries que han posat la seua maquinària a la disposició dels ajuntaments per a desinfectar els carrers. Ho va fer primer La Alcublana, i l'han seguida Almassora, Onda, Torreblanca i Borriol a la província de Castelló, i Cohoca (Benifaió), entre altres.

Els cotxes de les cooperatives de taxistes són també al carrer, amb una important exposició al contagi, però garantint els serveis mínims.

La cooperativa Abacus està desplegant tota una sèrie d'activitats a través de la seua pàgina web (claus per a fomentar la lectura, recursos didàctics, tallers, conferències...).

També les cooperatives elèctriques continuen garantint el proveïment d'energia a empreses i llars en moltes localitats de la Comunitat i atenent incidències.

I ara una dada que potser molta gent no coneix: els qui centralitzen i distribueixen les compres a les farmàcies, una cosa tan primordial en estos dies, són les tradicionals cooperatives de farmacèutics.