El festival SUNS Europe d´Udine, SUNS Europe, és el certàmen de referència de les arts escèniques expresades en llengües minoritzades. Amb la voluntat de ser un punt de trobada i difusió de la riquesa cultural del continent, el festival premia cada any les millors produccions artístiques europees. Enguany se celebra a Udine, la capital del Friül (al nord de l´estat italià) i reconeixerà la trajectòria del músic i escriptor valencià Xavi Sarrià. El festival li concedirà el Premi Literatura en en el marc del certamen de grups de música vinguts d´arreu d´Europa que se celebrarà avui a la nit al gran Teatre Nuovo Giovanni d´Udine.

Prèviament, a les 11h, Xavi Sarrià participarà en una trobada amb estudiants de secundària del Friül per explicar com es pot tocar per tot el món fent música en català. De vesprada, a les 19.30h, oferià una conferència que l´organització del festival ha anomenat Cantar, escriure, viure en què explicarà la seua trajectòria durant vint anys (1993-2014) al capdavant del grup de música Obrint Pas, la música dels quals és una barreja de ska, hardcore punk, rock, reggae i folk amb melodies i instruments tradicionals, entre els quals destaca la dolçaina. Les seues lletres han tractat molts temes com la denúncia social, la solidaritat, la independència, la unitat territorial i la defensa del seu idioma, com per exemple de la seua cultura i tradicions. També tracten temes antifeixistes i antiracistes.

Sarrià també té molt a dir sobre l´escriptura, doncs encara que més recent, ha estat també un èxit la seua incursió en la narrativa. Seus son els recull de relats Històries del Paradís (Edicions Bromera), en la qual un jove finlandés s´amaga aterrit dins d´un armari mentre un company de classe dispara a tort i a dret pels passadissos de l´institut, i la novel·la Totes les cançons parlen de tu, en la qual es submergeix en la València dels anys noranta, una època en què es van viure les batalles socials, culturals i polítiques que en bona part expliquen la societat d´avui. D´aquesta darrera novel·la, editada per Sembra Llibres, se n´han publicat ja 11 edicions.