Com no pot ser d´una altra manera, el Festival de Cinema en València Inquiet torna a estar entre nosaltres i ja va per la 5ª edición. Semblava ahir quan un jove regidor de l´ajuntament de Picassent, en companyia de tècnics de La fàbrica de la llum, decidien parlar amb els representants de diferents institucions per a presentar un projecte que, com en totes les noves iniciatives, es tenia un cert percentatge d´inseguretat sobre la seua arribada a bon port.

Els pas dels anys ha donat la raó als més optimistes, ja que el Festival s´ha consolidat, ha anat a més pel que fa a la quantitat d´espectadors i en allò referit a incorporació de noves modalitats de producció i exhibició. L´any passat es van aconseguir 10.000 espectadors i són ja 140 les pel·lícules que funcionen d´una manera o altra pel festival.

Hem de felicitar-nos perquè s´hagen assolit els objectius proposats i per les intencions de l´ajuntament de continuar fent-nos partíceps del somni de fer un ús normalitzat, tot i que siga durant uns dies, del valencià en el cinema. Això demostra clarament que és possible fer un bon cinema en la llengua pròpia del país i d´uns altres territoris que la compartixen i el més important de tot és que això significa que amb voluntat política i amb esforços es pot fer cinema en valencià. És un granet d´arena, però tota pedra fa paret. Tot i això també ens haura de fer reflexionar al voltant de la qüestió que ja és hora de fer un altre pas. Moltes ciutats, el conjunt de la societat valenciana hauria de fer seu el model de Picassent, la Mostra de Cinema del Mediterrani, que sembla recuperar la línia per a la qual va nàixer de treballar per la cinematografia mediterrània hauria de contemplar una secció per al cinema en valencià, televisió valenciana hauria d´emetre les pel·lícules en valencià, etc.

El que deiem, amb voluntat política és com es duen a terme els projectes, sense eixa voluntat la inèrcia s´apodera del món sencer. Ja es va dir per part dels representants dels patrocinadors de l´Inquiet en presentar-lo. I tenien molta raó.