La fira científica anual Scentia Unecasmus, celebrada a Moscou (Rússia) , va estar marcada per la participació espanyola. Un grup de 20 persones, format per alumnat i professorat, va viatjar la setmana passada des d'Espanya per a participar en este esdeveniment. Després de cinc dies allotjats allí, tots els estudiants, dividits en tres grups, van obtenir algun premi.

Els joves alumnes de Secundària de l'IES Massamagrell van rebre el primer premi de Física gràcies al seu "Cicloide enganyal". L'objectiu d'este treball era citar les propietats de la corba i extraure les principals diferències amb la circumferència, la paràbola i la línia.

Els més majors, alumnes de Batxillerat en l'IES Clot del Moro de Sagunt, es van fer amb el segon lloc, en la mateixa categoria, gràcies al seu projecte "Graviton contra Magneto", que va consistir en relacionar la llei de Lorenz i la força gravitacional.

Finalment, els participants del Col·legi Sagrada Família de Massamagrell van guanyar el primer premi d'Ecologia-Geografia, amb "Nannotecnologia per a netejar oceans", destinat a conscienciar sobre els avantatges i els objectius del desenvolupament sostenible. Este últim treball, tractava de demostrar la possibilitat de netejar el petroli de les nostres aigües, gràcies al magnetisme i les propietats dels ferrofluids.

Els tres centres van ser la única participació espanyola en una fira amb participants i públic procedents de diversos països. Cal destacar l'IES Massamagrell, que ja va viatjar a Rússia en 2018, convertint-se així en el primer grup valencià a participar en la Scentia Unecasmus.

Doblement guanyadors

Per a arribar a Moscou, l'alumnat va haver de guanyar les seues respectives categories en la Fira Experimenta 2018, organitzada per la Facultat de Física de la Universitat de València i coordinada per Chantal Ferrer. L'organització de l'esdeveniment no ha perdut l'oportunitat de felicitar els guanyadors a través de Twitter: "Enhorabona a tots els equips pel vostre treball. La ciència és poderosa en vosaltres".

L'objectiu de celebrar esdeveniments d'este tipus és fomentar la vocació científica en els estudiants, a més de permetre'ls desenvolupar les seues capacitats científiques i els seus primers projectes des de ben menuts. A més, el mateix Aparici considera que esta experiència és molt enriquidora per als estudiants, ja que viatgen a un lloc amb una llengua i cultura diferents.

El futur de la participació valenciana en la Fira Scentia Unecasmus quedarà marcada pels guanyadors de la pròxima edició de la Fira Experimenta que es celebrarà a València el pròxim 7 d'abril.