Una oportunitat per a treballar les habilitats emocionals amb la tecnologia

Ja portem més dos mesos des de l’inici de curs en una nova situació que a tothom ens resulta «ben diferent»; mascaretes, distància, pupitres a un metre i mig com a mínim, gel hidroalcohòlic...tota la comunitat educativa ens estem adaptant: famílies, docents i sobretot alumnes, amb les classes, en moltes ocasions que requereixen de la tecnologies per connectar-se des de casa.

Des de març estem vivint una transformació educativa facilitada per la incorporació de la tecnologia a les aules, està sent un avanç tan frenètic que en només 6 mesos, podríem haver avançat més de dos anys. I sempre com a focus d’interès el més important: L’alumnat.

A Martí Sorolla II (Grupo Sorolla centres concertats), ubicat al barri de Malilla (València) portem treballant la incorporació de les eines tecnològiques des de fa ja uns cursos enrere: l’ús d’Office 365 ens ofereix la possibilitat de fer les classes online amb Teams, o desenvolupar el treball col·laboratiu amb Onenote, però durant els mesos de confinament l’ús de FLIPGRID ens ha permès variar les activitats. És una eina gratuïta de Microsoft que permet organitzar activitats basades en la gravació de vídeos on els alumnes deixaran els seues reflexions, comentaris, valoracions, amb una extensió variable (1 minut a 10 minuts). L’aplicació ofereix la possibilitat d’emprar-la des del propi mòbil per part dels alumnes; la qual cosa facilita el seu ús; i des de la visió del docent, el permetre l’avaluació de les competències comunicatives, però també les habilitats blandes, i deixant el feed-back amb un altre vídeo o comentaris per escrit. Els alumnes podem editar el vídeo explorant la seua creativitat afegint filtres, escenaris, stickers per citar només algunes de les possibilitats.

Durant la pandèmia, l’ús de Flipigrid ens va donar l’oportunitat de proposar els nostres alumnes una sèrie de reptes durant les primeres setmanes del confinament. Amb el nom de «Des de la teua finestra» va ser una sèrie de reptes com: Quines coses fas a casa, senzilles que t’agrada fer i et porten un somriure? Recomana una sèrie de televisió que puguem compartir? Quina cosa seria el primer que t’agradaria fer només poguérem tornar eixir de casa?. O Com ens canviaria aquesta pandèmia que estem vivint?. Així com deixar vídeos animat a les persones que estaven hospitalitzades.

Amb aquests vídeos els alumnes treballaven la seua oralitat en valencià, però també la possibilitat de reconèixer moltes altres competències i habilitats que també són importants com la resiliència, la capacitat de superar situacions traumàtiques, el desenvolupament crític amb el debat de com serem després d’aquesta pandèmia, o un fet tan senzill com reconèixer els sentiments i fer-se costat entre ells en el moments que tothom vam passar de estar més desanimats.

Des d’aquestes línies m’agradaria animar-vos a l’ús de Flipgrid, ja no només per les classes de llengües, que sense dubte, és la primera vinculació que fem els docents, sinó també per poder treballar continguts d’altres matèries com per exemple matemàtiques o ciències per poder resoldre un problema plantejat, ja que l’aplicació permet emprar una encerrat blanc on poder escriure; o compartir una reflexió de la lectura realitzada, realitzar una presentació d’un treball d’investigació, el comentari d’una fotografia, d’una obra d’art; són tantes les possibilitats com classes i docents que estem treballant per poder esborrar la distància física que aquesta pandèmia ens imposa.

No podem pensar que La tecnologia substituirà a l’escola, però sí ens està oferint la possibilitat repensar, reformular, a «desapendre» per tornar a aprendre a aprendre «d’altra forma» on la veu dels alumnes siga empoderada, estiga present a la planificació de les propostes educatives que estem formulant als nostres alumnes. No oblidem que la raó del docent i l’educació són els alumnes, el seu aprenentatge, el seu progrés.