Segons dades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), actualment hi ha unes 5.200 espècies en perill d’extinció, la qual cosa suposa el 25 % dels mamífers i amfibis, el 34 % dels peixos, el 20 % dels rèptils i l’11 % dels ocells. Però estes dades només inclouen els animals vertebrats coneguts i augmenten quan s’estenen al conjunt de les espècies vulnerables, aquelles que, sense considerar-se en perill d’extinció, poden entrar en eixa categoria en haver patit un ràpid declivi de la població o una pèrdua d’hàbitat considerable.

Hui dia i segons la UICN en l’actualitat hi ha unes 5.200 espècies en perill d’extinció, una dada que traduïda a percentatges mostra que el 25 % dels mamífers i amfibis corren un seriós perill, un 34 % de peixos, un 20 % de rèptils i l’11 % dels ocells.

A més, com diu l’informe Planeta Viu 2020 s’ha produït una caiguda mitjana del 68 % en quasi 21.000 poblacions salvatges (de mamífers, ocells, peixos, rèptils i amfibis), la qual cosa suposa una caiguda de la biodiversitat mundial un 8 % superior a la registrada en l’edició anterior Índex Planeta Viu (IPV) 2018.

L’IPV rastreja quasi 21.000 poblacions de mamífers, ocells, peixos, rèptils i amfibis de tot el món. L’edició de 2020 mostra una caiguda mitjana del 68 % en les poblacions d’espècies de vertebrats monitorades entre 1970 i 2016.

Les principals causes d’este declivi de la biodiversitat mundial són l’agricultura insostenible, la desforestació i el tràfic il·legal d’espècies. A estes causes cal afegir la destrucció i fragmentació dels hàbitats i el canvi climàtic.

Acció local per a solució global

Per això, qualsevol acció local, nacional o planetària que es duu a terme té una gran rellevància per a la conservació de les espècies. Així, els zoos i aquaris s’han convertit en un factor important per a fer que es conserven les espècies amenaçades i puguen reproduir-se en condicions òptimes.

En eixa línia s’han produït dues notícies de rellevància en l’Oceanogràfic de València durant les últimes setmanes: el naixement de cries de dues espècies amenaçades com la fotja banyuda i l’oca hawaiana.