El Ciutat de l’Aprenent continua enfortint la seua xarxa d’FP

El centre públic de València ha realitzat una segona sessió de networking amb les empreses de les FCT

Algunes de les persones participants en la segona trobada de «Networking a l’Aprenent». | LEVANTE-EMV

Algunes de les persones participants en la segona trobada de «Networking a l’Aprenent». | LEVANTE-EMV / aula. valència

Aula

El CIPFP Ciutat de l’Aprenent de València té com a objectiu ampliar i enfortir els vincles amb el teixit empresarial que ja col·labora amb el centre acollint en les formacioncs en Centres de Treball i FP Dual. Per a materialitzar-ho, ja ha organitzat diverses sessions de networking, és a dir, treball presencial en xarxa, en les que les empreses compartixen amb les famílies professionals les seues experiències i bones pràctiques en l’acolliment i acompanyament de l’alumnat. En la segona sessió, celebrada a finals de maig, les prefectures de departament de Sanitat, Tèxtil, Confecció i Pell, Comerç i Màrqueting, Hostaleria i Turisme, Indústries Alimentàries i Imatge Personal, van escoltar de primera mà les aportacions, suggeriments i dificultats que perceben les empreses de diferents sectors.

En concret, van assistir Karina Carmona i Paola Andrea Ocampo de Paovik, Ángel Garzón i Pablo Campos d’Ambulàncies CSA, Asier Salazar i Laura d’Ambulàncies Autònomes/Edetana, Jorge Pérez d’Ambulàncies VEM, Adrián Serrano de Cerveses Tyris, Álvaro Sánchez Yrízar de The Westin Hotel València 5*GL, Isabel Ponce de Fundació Mahou San Miguel, a més de les aportacions del Grup Saona.

L’esdeveniment va ser moderat pel departament de Relacions amb les Empreses, i van assistir departaments transversals com Anglès, Erasmus i Internacionalització, Orientació Educativa, Formació i Orientació Laboral i FCT i FP Dual. També estigueren David Arnal i Patricia Fuster, prospector i prospectora d’FP de l’àrea 5, i Juan Cuenca, director del CIPFP, i Toni Lapaz, vicedirector.

Entre les nombroses aportacions, es va posar en valor la potenciació de les soft skills (comunicació, treball en equip, creativitat, empatia, gestió del temps, adaptació al canvi…); es va parlar de la importància de l’acolliment de l’alumnat en l’empresa, per a accelerar la integració; així com dels idiomes, que permeten una òptima atenció al client. A més, es va destacar que, en molts casos en què l’alumnat no es queda en l’empresa després de les FCT, molts tornen per a cobrir vacants; així com els esforços de potenciar la presència de les dones en sectors masculinitzats.

Suscríbete para seguir leyendo