La representació de «Novecento», la llegenda del pianista a l'oceà d'Alessandro Baricco, pel Grup de Teatre Grec Komos, obrirà el diumenge la programació del Festival Serenates, que se celebra al Claustre del Centre Cultural La Nau i a la Plaça del Patriarca fins al 8 de juliol. El certamen, organitzat per la Universitat de València i l'Institut Valencià de Cultura, celebra el seu 31é aniversari amb 13 nits de concerts de diferents estils.

Es compleixen 15 anys des que el Grup de Teatre Grec Komos posara en escena el seu primer espectacle teatral. Al llarg de la seua trajectòria, la formació dirigida per Miguel Navarro ha actuat en els principals festivals de teatre clàssic i ha guanyat multitud de guardons, entre els quals destaquen el primer premi nacional dels Buero de Teatro Joven en les seues dues modalitats i el primer premi en el Concurso Nacional de Teatro Grecolatino del Ministeri d'Educació en les seues dues categories.

La direcció escènica de «Novecento» és de Miguel Navarro, música de Josep Manel Campos, l'actor Miguel Torrecilla, el pianista Ismael Zazo i el Cor Eutherpe, una referència entre les agrupacions corals de la Comunitat Valenciana.

En aquest monòleg teatral se superposen dues línies argumentals que s'alimenten mútuament. D'una banda, apareix la història del trompetista Tim Tooney, que narra els seus anys en el Virginian, un transatlàntic que recorria les rutes entre Europa i Amèrica en els anys d'entreguerres, i la seua amistat amb Novecento, el millor pianista de jazz que havia existit mai.

D'altra banda, emergeix amb una singular poesia la llegendària història de Novecento, un pianista extraordinari, amb una tècnica meravellosa, capaç d'arrencar notes màgiques del seu instrument, inaudites, que tocava cada nit al Virginian, carregat amb milionaris, turistes i emigrants. Es tractava d'un jove nascut al mateix transatlàntic i incapaç de baixar-se'n, perquè la terra li semblava un vaixell massa gran, un viatge massa llarg, una música impossible de tocar. A partir d'ací, una sèrie de personatges desfilen durant tota l'obra per enredar-se en el més profund de l'ànima humana.