L'AVL fomenta l'intercanvi i coneiximent d'escriptors en l'ambit lingüístic compartit

Els valencians Teresa Broseta, M. Josep Escrivà, M. Climent, S. Vilaplana i Joan Garí difondran la seua obra a Catalunya i Balears gràcies a "Lletres compartides"

Marta Buchaca, Josep Pons i Caterina Valriu visitaran la Comunitat Valenciana en la segona edició del programa

L'escriptora Teresa Broseta participa en "Lletres compartides"

L'escriptora Teresa Broseta participa en "Lletres compartides" / Levante-EMV

Levante-EMV

L’escriptora catalana Marta Buchaca donarà el tir d’eixida a la segona edició del programa «Lletres compartides» amb la visita a diversos centres escolars i a la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant. Buchaca, autora de les peces teatrals L’olor sota la pell, Plastilina i Litus, i la novel·la Sis mesos, abordarà amb els estudiants la seua obra i la situació de la literatura actual.

La visita següent, prevista per als dies 25, 26 i 27 d’octubre, serà la de l’escriptor menorquí Josep Pons, que ha publicat amb gran èxit de crítica i d’acollida Un final. L’autor participarà juntament amb l’acadèmica i coordinadora de la iniciativa «Lletres Compartides» en la Comunitat Valenciana, Àngels Francés, en un acte en la llibreria Abacus de València. A més a més, Pons Sansaloni participarà en diverses trobades amb alumnat de Secundària per a mostrar-los el procés de creació d’Un final.

L'escriptora Maria Josep Escrivà

L'escriptora Maria Josep Escrivà / Levante-EMV

I l’últim aterratge en el territori valencià serà el de Caterina Valriu. L’escriptora i narradora oral de Mallorca participarà en un interessant diàleg entre les diferents autores convidades a la «Tardor Literària de Gandia», convocat per al 14 de novembre. L’autora de Mare, d’on venen els infants?, L’amic de paper i Per fat i fat, contes per tornar a contar entre altres, també mantindrà trobades amb estudiants que volen conéixer la trajectòria de Catalina Contacontes, nom pel qual és coneguda entre els seus seguidors.

Trenta-tres autors

«El projecte “Lletres compartides” és una oportunitat per conéixer noves veus de la nostra literatura i establir, amb les diverses iniciatives que implica, llaços que enfortisquen les relacions entre les institucions culturals i els escriptors i les escriptores de l’àmbit lingüístic compartit», indica M. Àngels Francés. I és que els trenta-tres autors que formen part del programa representen diferents estils i gèneres literaris: poesia, literatura infantil i juvenil, novel·la, contes, etc.

Silvestre Vilaplana, escriptor.

Silvestre Vilaplana, escriptor. / Levante-EMV

Pel que fa als escriptors valencians, en esta segona edició Teresa Broseta difondrà la seua obra en biblioteques i col·legis de Catalunya els primers dies del mes de novembre; la poetessa M. Josep Escrivà estarà a Mallorca, territori on també aterrarà a finals d’octubre Mercè Climent per a conéixer les inquietuds dels joves lectors mallorquins; Silvestre Vilaplana compartirà xarrada amb alumnes de diferents instituts de Menorca i usuaris de biblioteques, i Joan Garí tindrà ocasió de difondre les seues narracions amb estudiants de les Illes Pitiüses.

Nous autors i territoris

El programa «Lletres compartides» naix de la necessitat d’acostar els escriptors de tot l’àmbit lingüístic als lectors que encara no els han llegit i posar-los en relació amb el sector de la creació i la promoció literàries dels altres territoris.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Institució de les Lletres Catalanes, la Fundació Mallorca Literària i el Consell Insular de Menorca van impulsar l’any passat este programa, al qual s’han incorporat enguany els territoris de les Illes Pitiüses i de la Catalunya Nord. A més, «Lletres compartides» repetix el club virtual de lectura adreçat a tots els estudiants universitaris de l’àrea lingüística que es desenvolupa en col·laboració amb la Xarxa Vives d’Universitats.