Els estudiants van a Morella per a formar-se com a professors de valencià en l’estranger

El valencià està present a 130 universitats que conformen la Xarxa Llull per tot el món

María Bas

Morella acollirà este cap de setmana la catorzena edició del Curs d’Introducció a la Didàctica de la Llengua com a Idioma Estranger que organitzen conjuntament l’Acadèmia Valenciana de Llengua, l’Institut Ramon Llull i la Xarxa Vives d’Universitats i que està adreçat a futurs docents de català/valencià en universitats estrangeres.

Així, es donaran cita desenes d’estudiants provinents d’onze universitats de la Comunitat Valenciana, Catalunya, les Illes Balears i Catalunya Nord amb l’objectiu de formar-se com a futurs professors, preparats per a l’exercici de la docència de la llengua en universitats de l’exterior i el tractament de la variació lingüística, la cultura i la literatura en l’aula.

Actualment, 130 universitats d’Europa, Àsia, Amèrica del Nord i Amèrica del Sud impartixen docència de català/valencià, universitats que formen part de la Xarxa universitària d’estudis catalans en l’exterior, XarxaLlull. Per això, la trobada busca potenciar la llengua pròpia en la docència com a llengua de futur i de projecció a Europa i el món.

Ponència de Joan Borja

En l’edició d’enguany, que tindrà lloc fins demà diumenge 22 d’octubre, els participants rebran formació sobre l’elaboració i execució d’estratègies didàctiques per a la docència de català/valencià com a segona llengua. En l’acte d’inauguració del curs, que va tindre lloc ahir en la Sala de Justícia de l’Ajuntament de Morella, participaren l’alcalde de la capital de Els Ports, Bernabé Sangüesa; el secretari executiu de la Xarxa Vives, Ignasi Casadesús, i el coordinador de programes de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Ignasi Massaguer.

Posteriorment, va tindre lloc la ponència inaugural de Joan Borja, professor de la Universitat d’Alacant (UA), al voltant de la cultura popular i la didàctica de la llengua. A continuació, i per a cloure la primera jornada del curs, les professores de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Montserrat Vilà i Marilisa Birello van impartir sessions formatives al voltant de didàctica de la llengua i els nexes entre teoria i pràctica docent.

En la segona jornada d’este congrés, hui dissabte 21 d’octubre, el curs continuarà amb la taula d’experiències, on docents com Isabel Crespí (Universitat Queen Mary de Londres), Xavier Mas (Universitat de Bristol) i Úrsula Vacalebri (Universitat de Torí) compartiran estratègies didàctiques i metodologies de dinamització dels estudis de llengua i cultura per a estudiants d’universitats de l’exterior.

Visita guiada per la ciutat

Finalment, a les 19,45 hores, tindrà lloc l’acte de cloenda que comptarà amb les intervencions de l’alcalde, Bernabé Sangüesa, la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, el secretari executiu de la Xarxa Vives, Ignasi Casadesús, i el coordinador de programes de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Ignasi Massaguer.

La trobada acabarà demà diumenge 22 d’octubre amb una visita guiada per la vila de Morella, on els assistents podran conéixer l’arquitectura, el patrimoni i la cultura locals de la monumental capital de Els Ports.